- |
Галерия (4)

Живопис

откриване – 23 октомври, сряда, 18:00

Иван Велчев принадлежи на групата на плевенските художници, на поколението интересни творци, появило се на сцената през 1980-те. С работата му в този период са свързани и прояви на неконвенционалното изкуство.

За изложбата си в галерия „Райко Алексиев“ авторът е избрал творби от последните седем-осем години, включително и току-що завършени.

Централната картина в изложбата донякъде обобщава посланието на автора. Наречена е „Убежище“ – онова нематериално място, повече стремеж, въжделение, отколкото реално обитание; състояние, в което „духът може да отдъхне“. 

„Не бих искал да е просто скривалище. Намирам, че е много важна част от творческия процес. Бих  предпочел да е така. Убежището е специална територия, несподелима. Изключенията, понякога с цел защита, са животоспасяващи…

Вървейки по този път, художникът се опитва да бъде достатъчно откровен и търси същото в реакцията на публиката. Разминаванията не са фатални, а и не това е важното. Важен е начинът на преживяване на тези опити. Но емоцията и чувствителността са толкова крехки и неуловими, че си заслужава да им потърсиш подслон. Интуицията помага, но без участие на енергията на духа, стремежът е безсмислен. А тази енергия не се купува. Ти си я създаваш и използваш колкото и където трябва.  За това духовното стои най-отгоре. То съгражда мястото за обитаване…“

 

***

Иван Велчев е роден през 1949 в Плевен.

1968 – завършва музикална гимназия в Плевен.

1974 – завършва училище за художествени занаяти в София.

От 1975 участва в редица общи и групови изложби в страната и чужбина, международни симпозиуми и биеналета в България, Австрия, Швейцария, Германия, Унгария, Полша, Гърция.

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България, Белгия, Германия, Словакия, Полша, Унгария.

НАГРАДИ ЗА ЖИВОПИС

2000 - INTERNATIONAL EXPOOL 2000, Брауншвайг, Германия

2002 – ПЪРВО БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ, Плевен

2008, 2019 – НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС – АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ, Плевен

2013 – 8th INTERNATIONAL ART SYMPOSIUM, Пьохларн, Австрия

2013 – Резиденция в Сите де-з-ар, Париж, Франция

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и художествени галерии в страната ,

както и частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия,

Франция, Испания, Италия.

Член на СБХ от 1991 г. Живее и работи в Плевен.