- |
Галерия (5)

Изложбата си в галерия „Райко Алексиев” Иван Б. Иванов посвещава на своята 85-годишнина.

„В работата ми през годините рисуването се превърна в същността на една лабораторна дейност, свързана с възхитата и увлечението по неповторимостта и безкрайността на пластичните хрумвания и възможности за интерпретация”, казва авторът.

Авторът ще покаже 60 творби от различни периоди – в имагинерни цветове, различни гами и структури. Зад всяка картина стои тематичен цикъл, никога не остава сама. Но и несе повтаря. „Аз обичам да се мъча, не се уважавам да правя една и съща картина, винаги продължавам цикъла с други материали, с друга техника. Всеки път търся друг ключ в началото на петолинието.“

Иван Б. Иванов е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката.  Издал е книга с пътеписи от многобройните си пътувания по света и книга със спомени за художници и интересни срещи.

В изложбата са показани гравюри на дърво от 1970-те години, когато работи в тази техника – циклите „Старопланинска балада“  и „По Гео Милев

Живописните работи в изложбата са предимно абстрактни, в много големи формати и в по-малки – цикъл „Генезис“, „Кристали“ и други.

Иван Б. Иванов е роден на 25 октомври 1933 г. в село Медовина, Поповско. През 1959 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на Дечко Узунов.  От 1961 г. участва  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща,  Дамаск, Кабул и др. Многобройни са участията му в графични биеналета и национални експозиции в чужбина. Художникът реализира монументални творби – стенописи, мозайки и керамични пана. Носител е на множество награди, по-важните от които са Голямата награда на СБХ за графика, 1977 г., и Наградата на София, 1988 г.