Галерия (45)

Живопис

откриване: 7 декември, четвъртък, 18:00 – 20:00 часа

Графичното творчество на Иван Б. Иванов ще бъде представено в изложбата „Отпечатъци“ в зала „Средец“ на Министерството на културата от 4 до 15 декември 2023.

При откриването на изложбата в зала „Райко Алексиев“ ще бъде представено монографичното издание „Иван Б. Иванов. Живот и творчество“.


+++

Наскоро напусналият ни художник Иван Б. Иванов (1933 – 2023) подготвяше изложбата за своята 90-годишнина. За отличителната му жизненост и дългогодишна отдаденост на изкуството изглежда странно, че не успя да дочака откриването. Неговото творчество носи типичните белези на българската национална култура от един особено силен период, а с изразителната индивидуалност и високите си естетически достижения добива общочовешко значение.

В „Преминаване“ са представени живописни творби, само част от богатото творчество на автора. През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури; постига експресивна изразителност, борави с геометричните форми в диапазона на импровизацията с характерна за стила му сила.

Документалната част на експозицията проследява пътя на артиста през превратностите на времето и пространството.

Иван Б. Иванов / Сигли в жълто, 2003Ружа Маринска за Иван Б. Иванов:

„Иван Б. Иванов е голямо име в българското пластическо изкуство, с огромно творчество в различни области – живопис, графика, монументални изкуства. През годините той е изявил и наложил свой стил във всички тези форми – едновременно синтетичен и експресивен. От 1960-те години до днес той е активен участник в художествения живот не само като автор на значими произведения, но и като преподавател и обществен деец. Неговите творби, възникнали на базата на усвояване на модерния визуален език на ХХ век, са неделима част от българската школа. В същото време, показвайки нейните достижения и особености, те носят послания с общочовешко значение, което ги прави отворени към другите култури и светове.“ 

+++


За автора

Иван Б. Иванов е роден в село Медовина, Търговищко, през 1933. Завършва Художествената академия, специалност „Живопис“ при проф. Дечко Узунов в неговия т. нар. Златен випуск. Близък приятел с Христо Явашев, Марин Върбанов, той е изразител на влиянията и постиженията на един незапомнено силен период в българското изкуство. В живописта си тръгва от естетиката на германските експресионисти, чрез силна и категорична форма и цвят постига пластични постижения с ярка художествена образност. Собственост на Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище са монументалната „Притча за XX век“, ритмичната композиция „Дискотека“ и „Септемврийска балада“. Галериите в Русе, Кърджали, Благоевград, Софийска градска художествена галерия, Националната галерия също притежават мащабни композиции от периода до 1989. В областта на портрета е следовник на преподавателя си Дечко Узунов. Работи в областта на графиката и рисунката. Неговите гравюри – антивоенните цикли Чили, Виетнам, Афганистан, продължение на тематиката на Априлското и Септемврийското въстание се вписват в дългата линия на изявите на революционното изкуство и очертават драматичността на времето ни. Проследима е връзката с Мексиканските стенописи на Ривера, Сикейрос, връзка която ни прави близки и част от световното изкуство. В областта на монументалните изкуства в творчеството на Иван Б. Иванов се разгръща многообразие от техники и похвати за овладяване на пространството и задачите за синтез с архитектурата. Този най-силен период за българската  стенопис е видим в мозайката от Бузлуджа, фреското в библиотеката в Ловеч, писаните керамики от хотел „Добруджа“ в Албена, училище „Дружба“, културния дом в Добрич.
Многообразието на таланта на Иван Б. Иванов е представяно през годините в изложби в България и по света. Получил е наградите на Столична община, за графика на името на Веселин Стайков и на СБХ за монументални изкуства. Той е обществено активна личност, педагог и автор на книги с поезия, пътеписи и спомени.

+++

фотограф: Надежда Чипева

+++