- | СБХ, Шипка 6, 1 B
Галерия (6)

Нищо не е в покой, всичко се движи

вернисаж: 21 юни 2022 (вторник), 15:00 – 19:00 часа

Ива Владимирова работи в областта на живописта. С годините тя развива изобразителния си език, в същината на който е експресията. Чрез нея тя пресъздава конструкцията на конкретния пейзаж, интериор, екстериор. Творческите й идеи за форма и пространство остават донякъде в полето на фигуралността, но тя разширява зрителното поле, използва динамичността и движението между визуалните образи с ритъма или съотношенията между образите.

Вдъхновявайки се от природата и различните състояния на светлината, в нейните екстериори и интериори, притегателни и значими за нея, вълнуващите я теми помагат за нейното индивидуално формообразуване, в което колоритното изграждане си служи с
експресивни цветни мазки, интегрирани в цялостната експресивна структура.
Силно вярва в думите на своя учител проф. Иван Кирков, че изобразителните светове се изграждат чрез линия, петно, цвят, дух, душа, откровеност и искреност, както и че картините не следва да се разказват. Ако са направени и създадени съответно и адекватно спрямо идеята си, те се разбират и усещат от зрителите.
„Тя се опитва да хване чувството, което я обзема при величието на природата, да го отрази върху платното и да накара зрителя да се замисли. Тя търси диалог с него. Гледката и зрелището на природните хоризонти я подтикват към размисли за смисъла на живота тук, на Земята. Живописните ѝ платна са абстрактни композиции, в които дава свобода на чувствата, веднъж драматични, друг път успокояващи, а често спиращи дъха“ (Дочка Кисьова, сп. „Европа 2001“).


Ива Владимирова / от изложбата (детайл)В предстоящата изложба Ива Владимирова ще покаже творби на платно и хартия, рисунки в няколко цикъла, върху които работи последните 10 години: „Ангелите излитат от Музея“, „Портали“, „Пазителите скални в Яйлата се виждат“, „Мостът и реката Нап“, „Светлини, сенки, отражения“, „Няколко бала вълнение“, „Автобиографично“, „В интериора нещо се случва“, „Бряг“ и други.


+++

За автора

Ива Владимирова е родена в София. През 1985 завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков. От 1989 до 2015 работи като преподавател по рисуване и живопис във всички нива на общообразователната структура у нас, в т.ч. катедра „Рисуване и моделиране“ при ВИАС, академия „Жул Паскин“, Нов български университет и др.

Автор е на редица статии и доклади пред научно-технически конференции, свързани с цвета, формата, просранството, както и с отделните методи от създадената и разработена от нея ефективна практична и теоретична методология, също с акустиката, теорията и творчеството на Кандински и др. Автор е на научния труд „Теоретична и практична методология, учебно-творчески резултати и каталог от изложбата „Изложба живопис – студенти от Нов български университет – обучение и творческа индивидуалност“ (Атеа Букс ЕООД, 2009). 

Участва в резидентски програми: на СБХ в Cite Internationale des Arts, Париж, и Кюнстлерхаус, Швандорф, Германия; на Kultur Kontakt, Виена.

Има 19 самостоятелни изложби в България, Австрия, Хърватия, Словакия, Германия, Унгария, Франция и участия в над 75 изложби в България и зад граница.

Лауреат е на наградата за живопис на община Велико Търново от Национална изложба на художниците преподаватели, 2003. Има номинация от Националния конкурс на „Алианц България” (2018). Нейни творби притежават Националната галерия, галерии в Силистра, Кърджали, Пловдив, Русе, както и частни колекции в България, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Швейцария, Австрия, Франция.

Член на СБХ от 1987.