- | Извън СБХ
Галерия (6)

галерия „Контраст“, София

откриване: 2 април, вторник, 18:30 часа

„През скърби и тегла, докрай едни и същи, с чието бреме тегнат мълчаливите ни дни, щастлив е този, който с крилата си могъщи издига се към ведри и слънчеви страни, щастлив, чиито мисли политат към ефира подобно чучулиги в лъча на утрината, и който, над живота понесъл се, разбира езика на цветята и немите неща.“   Бодлер

+++

В платната на Ирина Иванова София се разкрива през един нов ракурс, с много лица.

Нейния разказ за града повежда Трамваят

– зелени и жълти мотриси, устремени по своите релси през софийските улици, огласяйки ги с весел, понякога тревожен звън. Постижение за художничката е, че нейните платна те карат да се заслушаш в тях.


+++

Розалина Пепеланова за изложбата

Ирина Иванова представя образа на София като повод за сериозни размишления. Разнообразните аспекти от лицето на града съответстват на пъстротата от преживявания и впечатления, които ни съпътстват или пробягват край нас.

Животът в големия град носи в себе си нещо калейдоскопично, но всеки е свободен да защити своята представа за мястото, в което живее. Трудно е да разквазваме чувството. Думите не могат да предадат любовта към баграта и онези мигове, когато ръката на художника чертае първите щрихи на бъдещия образ. Ирина Иванова създава София жива и притегателна и любимият ѝ трамвай както разказвачът от приказките на Андерсен ни води през нея с радост и надежда.

+++