- | Извън СБХ
Галерия (4)

Живопис. Последни картини

галерия „Видима“, Севлиево
откриване на 21-ви март (вторник) от 18:00 часа

В експозицията, озаглавена „Интимно“, Румен Рачев представя новите си живописни търсения в цвят и форма. Някои от творбите са непоказани до момента и създадени специално за пространството в галерията в Севлиево.

Румен Рачев  / Черна красота


С разпознаваемия си стил Румен Рачев покорява известни галерии по света, преди да се завърне в България, за да сподели с нас най-интимните свои душевни преживявания и пластични открития. Авторът живее близо 20 години в Германия, където развива таланта си, печели доверието на местните арт критици, а от там достига почти до всяка точка на земното кълбо. От 1988 има десетки самостоятелни изяви в Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Русия, САЩ. Негови творби могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в постоянната графична сбирка на Нюйоркската обществена библиотека, националната галерия в София и в много други обществени и частни колекции, сред които и тази на банка „Ротшилд“ в Цюрих.

Румен Рачев е роден в китното Белово, в полите на Родопите. Учителите и родителите му забелязват отрано любовта към рисуването и го подкрепят. Завършва Художествената гимназия в София, а след това и Художествената академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, където развива графичната си и рисувална техника, които по логичен начин се трансформират по-късно в живописната му работа. Румен Рачев довежда способността си да се изразява с цветовете до индивидуален стил, който е разпознаваем и в същото време неподражаем. Творбите му се отличават с цветна експлозивност,  еклектичност в стилово отношение и съвременна психологичност, което го доближава до модерните западни художници.

Космополитен като човек и искрен като творец, в картините си Румен Рачев пресъздава сцени, в които главната роля е дадена на обикновеният човек от нашето време. Именно тази откровеност докосва зрителите. Един от верните почитатели на изкуството на Румен Рачев е световният цигулар Найджъл Кенеди, който дори го помолил да нарисува обложка за един от неговите албуми. Приятелството им е вече от 25 години и е свързано с другата страст на художника, елемент на неговото вдъхновение – музиката. Румен Рачев обича музика в различни стилове, най-вече джаз и блус, не може да работи без музикален фон, електрическата китара е част от творческият арсенал в неговото ателие, а струнните му импровизации са също толкова лирични и колоритни, както и тези на платното.