Галерия (6)

Представяне на книга от художника

Изложбата си в галерия „Райко Алексиев” Иван Б. Иванов посвещава на своята 80-годишнина. Иван Б. Иванов е от художниците със стремеж към енциклопедичност. Той работи в областта на графиката, живописта, монументалните изкуства, рисунката...

Авторът ще покаже 45 творби – в имагинерни цветове, различни гами и структури. По време на откриването авторът ще представи книгата си с пътеписи от Китай, Афганистан, Гърция, в която разказва и за срещите си с художници по време на тези пътувания.

„В работата ми през годините рисуването се превърна в същността на една лабораторна дейност, свързана с възхитата и увлечението по неповторимостта и безкрайността на пластичните хрумвания и възможности за интерпретация,” казва авторът.

Иван Б. Иванов е роден на 25 октомври 1933 г. в село Медовина, Поповско. През 1959 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на Дечко Узунов.  От 1961 г. участва  активно в художествения живот с графика и живопис. Освен в България негови самостоятелни изложби са представяни в Париж, Будапеща,  Дамаск, Кабул и др. Многобройни са участията му в графични биеналета и национални експозиции в чужбина. Художникът реализира монументални творби – стенописи, мозайки и керамични пана. Носител е на множество награди, по-важните от които са Голямата награда на СБХ за графика, 1977 г. и Наградата на София, 1988 г.