- | Извън СБХ
Галерия (5)

галерия „Стубел“

откриване: 25 март, понеделник, 18:00 часа


Илиян Лалев за изложбата си:

„Черни рисунки“ е изложба, която се опитва обективно да отрази и едновременно с това да фокусира вниманието на зрителя върху негативното – случващо се в настоящето онтологично, в което противоречията между метафизика и диалектика губят значение.
Свидетели сме на войни, масови мигрантски потоци и земетресения, често завършващи със загуби на човешки живот, експлоатация на тежък физически труд. И право на всеки артист е да избере дали да реагира на всичко това, или да даде воля на въображението си, като създаде свой собствен субективен свят, подобни l‘art pour l‘art и да заживее в него. Аз избрах първото, като веднага искам да кажа, че инспирацията за това идва не само от бруталното настояще, но и от Франсиско Гоя с неговите „Черни картини“. Винаги съм се възхищавал не само на майсторлъка му, но и на факта, че той еволюира от придворен художник до свободен артист, сочен от изкуствоведите като творец – яростен критик на своето време, и същевременно като основоположник на съвременното изкуство. Какъв избор! Да се откажеш от себе си, за да бъдеш още повече себе си!

В експозицията съм включил творби, които условно нарекох рисунки, въпреки че са изпълнени върху платно, рисувани с акрилни бои и въглен, и между тях има такива в доста големи формати. Преобладават монохромните тонове от най-ниския регистър, а тежкият черен контур на въглена допълва драматичното, на моменти тягостно чувство от факта, че за голяма част от хората светът днес не е добро място за живеене. И ако не мога в този контекст и в този момент да ви пожелая „Приятно гледане!“, то нека, гледайки, се замислим как можем да го променим към по-добро.


+++


За автора

Автор е на множество изложби (инсталации, пърформанси, акции), голяма част от които със социална и политическа насоченост, като аудиовизуалната структура „Очакваме включване“ (1998), пърформанса L’ protest pour l’ protest (2013), акцията „Не на Подмяната, не на художествената олигархия“ пред СГХГ (2015). В тази посока създава два Life art проекта – СДК I и II (следдипломни квалификации – треньор по бокс и готвач, видео, принт и реди мейд), отразяващи въздействието на променящата се политико-икономическа инфраструктура върху културата в контекста на посткомунистическото общество у нас. През 2015 Илиян Лалев създава и е куратор на проекта „Мащаби в...“, който се оформя като единствения по рода си организиран форум за социално и политическо визуално изкуство у нас и има четири издания. Има над 15 самостоятелни изложби, сред които „Подробности от интериора“ (1995, галерия „Стълбата“), „При затворени врат“и (1998, СБХ – зала „Райко Алексиев“), Handmade (1999, ATA – Център за съвременно изкуство), „Очакваме включване“ (2000, галерия „Ирида“), Пропусната възможност (2008, галерия „Арт алея“), „Нарисувани наблюдения“ (2013, галерия „Ракурси“), „Мъртво вълнение“ (2021, галерия „Стубел“) и редица други.