- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Юбилейна изложба

Юбилейната изложба на Христо Панев – „Пластове” се състоя на 3-тия ежаж в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6. Авторът е сред утвърдените имена на българската съвременна живопис. Работи също така и  в областта на графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Живописта му е експресионистична, с богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. В творчеството си той се влияе от българската икона и най-вече от българската фрескова живопис.

Роден е през 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. През 1969 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Графика”. От 1976 г. е член на СБХ. Реализирал е много самостоятелни изложби у нас и в чужбина, носител е на няколко награди: златен медал от Международен салон за иновации - София /1997/; златен медал от CАЩ - Питсбърг /1998/  и от Кипър /1998/; сребърен медал от Казабланка /1998/. Носител е и на наградата на Велико Търново за 2006 г. Почетен гражданин на Димитровград от 2002 г.

Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, в почти всички окръжни галерии в страната и частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.