- | Извън СБХ
Галерия (5)

скулптура, рисунки

Галерия „Българи“
откриване: 7 ноември, вторник, 18:00 часа

куратор: Аксиния Джурова

Изминал не кратък път като преподавател и скулптор, Христо Харалампиев стига до извода, че всяко теоретично определение „на изминатия път е излишно или по-точно бледнее пред чистата емоция и искрената любов към красотата на рисунката и пластичната форма. И в годината на своя 70-годишен юбилей с изложбата в галерия „Българи“ той доказва това свое верую чрез пластики, барелефи и серия тушови рисунки на женски торсове.

Тази последна серия ме връща към размислите, към това какво е рисунката, нахвърляни по повод една негова предишна изложба. Линията и формите в рисунките изразяват всичко. Тя, рисунката, е и приятел, и враг на художника... Тя е и тревогата от белия лист, преди да го превърне в светлина и плът или по-точно в себе си. Тя е и твоето истински живо присъствие и в този смисъл тя е и свободата и безразсъдството на всеки, който я владее. Тя е и неговата душевност- сурова и нежна, дръзка и мощна, еротична и трагична.

Аксиния Джурова

+++

  

За автора

Христо Харалампиев е роден е 1953 в София. През 1979 завършва специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия (НХА) в класа на проф. Величко Минеков. Твори в областта на кавалетната и монументалната скулптура и рисунката. Негови произведения са притежание на НХГ, СГХГ, художествени галерии и частни сбирки в България и чужбина. От 1999 до 2004 е председател на СБХ. Професор в НХА и УАСГ.
Носител на множество награди за творчеството си, сред които награди от Националната изложба на скулптурата (Монтана, 1986 и София, 1996), медал от Биеналето на малката пластика (Познан, 1987), награда на Министерство на културата за приноси към българската култура (2000). Автор на монументални паметници,интериорни пластични реализации, паркова скулптора, ордени и медали, наградни пластики.
Организирал редица самостоятелни изложби. Учасник в международни проекти и симпозиуми.

+++

Адрес
Галерия „Българи“
бул. „Ал. Дондуков“ 73
Точната локация може да видите

тук

+++