- | СБХ, Шипка 6

Паоло Вивиан

След големия успех във Варна по време на contempo - международния фестивал за съвременно изкуство, на 16 юли 2014  в София, в присъствието на твореца, ще бъде открита самостоятелната изложба -скулптура и инсталации на Паоло Вивиан, озаглавена "HORTUS MEMORIAE".  Изложбата обединява  28 творби, създадени през последните години,като идеята на проекта е да се създаде въображаема картина на европейското семейство, съчетавайки  взаимоотношения и влияния, получени в процеса на глобализация, миграция и разпространение на културните модели в обединена Европа.

„HORTUS MEMORIAE” е изложба скулптура, инсталации и обекти, резултат на творческите  търсения на италианския художник Паоло Вивиан в областта на колективната памет. Кодираната подредба на творбите въвлича посетителя в интелектуален и естетски ребус, където всеки създава своята въображаема лична градина на паметта.”

Пресконференция във връзка с изложбата скулптура и инсталации "HORTUS MEMORIAE" на италианския художник Паоло Вивиан ще се проведе на 15 юли от 11:00 в галерията на Шипка 6, Съюз на българските художници, на 3 етаж.
На срещата ще присъстват Паоло Вивиан, Анна Амендоладжине, директор на Италиански културен институт, София, партньор на проекта, Любен Генов, председател на СБХ, партньор на проекта и Дора Дончева, куратор на изложбата.

 

Дора Дончева,
куратор на проекта

 

Повече за автора:

Паоло Вивиан (1962, Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията  и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс - Европейска столица на културата през 2009, в честването на 100-ната от създаването на град Диферданж в Люксемберг, в  кураторските проекти „Ъгълът на героите” , Будапеща,  ”Art&Nature”, Холандия под патронажа на холандската кралица, в проекта  „Митологии на дървото” в Италия, Off-On проект в  Хамбург, Международно биенале на визуалните изкуство, Exi(s)t-във Варна, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс  и др. Реализирал е над десет  самостоятелни изложби  в частни галерии и културни институции в Италия  и чужбина, между които Палацо Дукале, Генова , Палацо Либера ,Лагарина ,  Културен институт ,Бернстол, Италия, галерия Артстудио, Равена, галерия Ларавелина, Ферара,  Августинско абатство в Болцано и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка -Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др . Арт директор и куратор  на международни проекти по съвременна скулптура в Италия, основател  на международна арт мрежа sKulturclub. Живее и работи в Палу дел Фесина, Трентино, Италия.

За неговото изкуство са писали историците на изкуството - Маурицио Скудиеро, Фиоренцо Дегаспери, Масимо Томазини, проф.Ренцо Франческоти, проф.Марио Косали, Джорджо Фугаци и др.

Изложбата HORTUS MEMORIAE в София се реализира с подкрепата на Италианския Културен институт - София и Съюз на българските художници. Представянето е под патронажа на Община-Варна, фонд „Култура”,програма „Варна 2019”. Партньори на проекта са галерия Графит, фондация „Рая Георгиева”, застрахователна компания „Армеец”, Девня Цимент, България Еър ,  Дитер хотел/ресторант.

Илюстрован каталог придружава представянето, включващ  текстове на Анна Амендоладжине, директор на Италиански Културен Институт - София и Дора Дончева, куратор на проекта.

Изложбата е на вниманието на публиката до 31 юли 2014 ( вторник - събота от 11 до 19 ч. неделя и понеделник -почива)