Галерия (8)

Живопис

откриване – 12 март, четвъртък, 2020, 18:00
След прекъсване по време на извънредното положение изложбата ще бъде отворена до края на май. 

Дончо Захариев е добре познат на публиката от многобройните си самостоятелни изложби и участия в колективни прояви както на групата на пернишките художници, така и на национално и международно ниво.  

Синева и простор, въздушен полъх сякаш струи от неговите абстрактни пейзажи. Дълбоко в себе си те успяват да запазят връзката с природата, изобразена не такава, каквато я вижда художникът, а такава, каквато я чувства. Творбите му съчетават принципите на неопостимпресионизма с лиричното багрено обезпредметяване на пространствената среда на морския пейзаж.

В предстоящата изложба Дончо Захариев ще представи около 40 картини. Като контрапункт на спокойното, меланхолично настроение в голямоформатните платна той ще нареди и по-малки, експресивни, показващи една друга, динамична и вълнуваща по различен начин страна на творчеството си.


***

Дончо Захариев е роден на 18 юли 1944 в с. Габров дол, Пернишка област. От 1967 участва в национални и регионални художестени изложби. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 и досега е организирал над 30. Член е на СБХ.

През 1967 едва на 23 години участва за първи път в национална художествена изложба с картината „Цирк”, закупена тогава от НХГ. Това позволява на младия художник да посети Париж през 1969, където се запознава със световното и европейското съвременно изкуство и това дава съвсем нова насока на творческите му търсения. Преминава през доста труден, но естествен път на развитие, започнал от импресионизма, минал през постимпресионизма, сюрреализма и абстракцията до абстрактния експресионизъм и минимализъм.

През 2014 печели конкурс за творчески престой в ателиетата на СБХ в Сите де-з-ар в Париж. Същата година на Седмото биенале на малките форми в Плевен печели наградата за живопис. За участието си в изложбата „Струма 2018“ – Кюстендил, получава Голямата награда на СБХ. Три пъти е номиниран за Голямата награда в Национален конкурс за живопис, скулптура и графика „Алианц - България“.

През периода 1989–1990 художникът разработва своя уникална техника. Това внася допълнителен колорит в живописта му, характерна с богаството на тоновете. Така с картината „Море”, създадена по този начин, той участва в представителната изложба на българското изкуство в Парламента на Европа в Страсбург, Франция, през 1993.

Негови творби са притежание на НГ, СГХГ и други галерии в страната. Творби на художника притежават частни колекции в Австрия, Белгия, Гърция, САЩ, Сърбия, Кипър, Франция, Полша, Корея.