- | СБХ, Шипка 6

Григор Бояджиев – след 30 годишна кариера в САЩ, ще открие с пърформанс самостоятелната си изложба живопис на 10 септември в 7 вечерта, на втория етаж на ул. „Шипка” 6, в залата на Съюза на българските художници.

Роден е през 1946 г. в София, където завършва Националната художествена гимназия през 1965 г. Учи и се дипломира в Художествената академия в Загреб през 1972 г., след което отново в София твори в качеството си на многостранен талант в областта на живописта, илюстрацията и монументалното изкуство. Получава награда на международен конкурс за живопис.

През 1983 г. напуска страната и заживява в САЩ, в Лос Анджелис, където продължава многостранната си дейност.

От една страна в Холивуд той развива успешна кариера в най-големите студии – Дисни, Уорнър, Юнивърсъл, Метро Голдуин Маер, Хана Барбара, Лендмарк и др.

От друга страна Григор Бояджиев едновременно продължава работата си на живописец с персонален и абсолютно съвременен стилистичен изказ, включващ изключително богата палитра от похвати – от реализъм до абстракция. В последните десетина години работи само в тази насока. Пише стихове. Има множество групови и самостоятелни изяви. Негови работи са притежание на колекции в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Хърватска, Германия, Холандия, Бълария и др. През 2009 г. е ръкоположен за дякон, а наскоро след това и за български православен свещеник.

По повод изложбата си той казва:

„Цялата ми изложба може да бъде видяна като един символичен жест, отнасящ се до идейния силует на Кръста. 

Или казано чрез символиката ни, необходим е онзи решителен и действен личностен акт на саможертвения (покаен) вертикален срез, който не само че осъществява и завършва рисунъка на Кръста, но и символизира необратимото му приемане като лична съдба на онова отдалечило се от празния шум сърце, което всред благодатната, невечерна светлина на тишината (исихия), в прегръдките на Твореца си е вечно живо и зрящо.”