- | Извън СБХ
Галерия (5)

Софийска градска художествена галерия

откриване: 27 февруари, 18:00 часа

„Основният проблем на евреите е, че те, ходейки по земята, все търсят земя. Може би този проблем стои някъде дълбоко и в моите работи. Струва ми се, че те много по-малко са свързани с конкретни места и много повече с броденето между тях, с пътешествието.“

Греди Асса

„Пътувания“ е ретроспективна юбилейна изложба на българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70 години. Чрез метафората на пътуването тя представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световното културно пространство. Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, оказал осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

В изложбата са показани повече от 140 произведения – маслена живопис, акварел и рисунка, от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които непоказвани пред публика. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери.

Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него като пътешественик еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи. Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец.

Той пътува през и създава културни пейзажи

– природни, градски, музейни, битови, сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки. В същото време тези наситени с минало срещи са първооткрития, винаги върху нов хоризонт, усвояване на нови територии - Велики географски открития в сферата на личното.

Греди Асса / Исландия I, 2022Мащабната мултимедия цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев. Залите на Софийска градска художествена галерия са преустроени изцяло според създаден специално за изложбата експозиционен дизайн.


+++

Куратор на изложбата е Иво Милев с екип от Фондация „Свободни съвременни изкуства“ и Софийска градска художествена галерия.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фондация „Лъчезар Цоцорков“, „Аурубис - България“, „Дънди - Прешъс“, „Кауфланд - България“, „Уникредит Булбанк“, „Софарма“, „Главболгарстрой“, АЕЦ Козлодуй, Пенсионен фонд „Доверие“. Медиен партньор – БТА.

Пресинформация: СГХГ