- | СБХ, Шипка 6

На 22 юни от 18 часа в залите на СБХ ще бъде открита годишната изложба на дипломираните бакалаври от всички специалности на Националната художествена академия – випуск 2011/2012 година. Дипломантите ще представят пред публика творбите и проектите си, които показват резултатите от обучението им и използваните иновационни методи.

За поредна година по време на откриването на изложбата ще бъдат връчени и наградите от конкурса за най-добър дипломен проект, обявен от Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк - част от партньорската програма между двете институции. Целта на конкурса е да стимулира студентите от всички специалности на НХА, завършващи степен „Бакалавър“, както и да поощри най-високите им постижения в областта на изкуството и дизайна, без ограничение на използваната техника.

Освен конкурса за най-добър дипломен проект Societe Generale Експресбанк подкрепя и реализирането на новия проект на НХА и Дом Витгенщайн, Виена - Лятна академия с изложба на дипломанти в „Дом Витгенщайн”, Виена, който ще се проведе през месец септември 2012 г.

Наградените участници ще получат призовете си лично от г-н Мартин Заимов – Председател на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк.

През настоящата година НХА и Кохинор-България - фирма с вековни традиции в производството на материали за художници - поставиха началото на дългосрочно сътрудничество за съвместна културна дейност. По време на откриването представител на Кохинор-България ще обяви спечелилите годишната награда „Изборът на Кохинор“ – две стипендии за обучение в магистърски програми на НХА за учебната 2012/2013 учебна година.

Годишната изложба на дипломираните бакалаври е едно от най-важните и престижни събития на Националната художествена академия, не само заради уникалните им работи и проекти, но и заради това, че тя е първата им среща с публиката като дипломирани художници и дизайнери. 

Национална художествена академия

Диди Спасова