- | Извън СБХ
Галерия (11)

Проект Global Worm Inc. 2*– разработване на типаж „Кидо“

Магазин 16, София
откриване: 09 април 2022 от 17:00 до 22:00  

Изложбата е с вход свободен и е отворена за посещение от понеделник до събота от 10:30 до 17:30.

Калоян Илиев – Кокимото / от изложбата

 

*Буквално преведено означава „Глобален бизнес с червеи“ или „Глобално зачервяване“ – игра на думи, аналог на Global Warming (глобалното затопляне)

Кидо е т.нар. добронамерен „домашен любимец“ на Кокимото, тип компютърен червей, а името му идва от последната дума на програмата NetWorm.Win32.Kido. В дзен будизма тази дума означава енергиен път (ki – енергия, do – път).

„Този червей се появи в персоналния ми компютър и по-точно във файловата система Fat32 през 2005.


Когато разбрах за съществуването му, трябваше да се отърва от него. Единственият възможен начин за справяне със възникналата ситуация беше да поставя червея под карантина, защото ако го бях изтрил, с него щеше да се изгуби и важна информация от файловата система, в която той се бе копирал многократно. Така той остана да съществува в компютъра ми до 2011 под формата на „домашен любимец“, като продължи да се копира в съзнанието и въображението ми и след това, под различни форми, като постепенно придоби цялостен вид и изразителен характер. По този начин 16 години по късно домашният ми любимец, вече оформил се като типаж на име Кидо, излезе от клетката си и се размножи многократно в картини, фотографии и обекти под различни форми и размери. По този начин се оформи общото наименование на въздействието на Кидо върху автора на проекта и всички попаднали под негово влияние, а именно Global Worm Inc.“

  • Кокимото / Я, кой, ко стана? 4
  • Кокимото / Я, кой, ко стана? 5


*Worm – червей, най-низшето трипластно животно; Computer worm – компютърен червей (Net-Worm.Win32.Kido) е самовъзпроизвеждаща се компютърна програма. За разлика от вирусите червеите не заразяват други файлове, вместо това те се копират и разпространяват, докато изтощят напълно системните ресурси на компютъра. Компютърните червеи са злонамерени програми, които сами се копират от една система в друга, вместо да заразяват файловете, разположени в компютъра. Например червей, който се разпространява масово по пощата (mass-mailing email worm) изпраща копия до всички адреси за електронна поща, които може да открие записани в заразения компютър. Мрежовият червей се копира и разпространява по мрежата, интернет червеят се разпространява чрез интернет, а червеят (добронамереният „домашен любимец“ Кидо) на Кокимото се копира във и разпространява чрез произведенията му и т.н. Oт последния вид не е необходимо да се предпазвате, а точно обратното, желателно е да се сдобиете с оригинал или копие на Кидо във всяка една от неговите форми и да изпитате положителните последици от това.

*Inc. (от Wikipedia) Inc. може да се отнася до: учредяване (бизнес), съкращение за вграждане, суфикс, посочващ корпорация.


+++

Проектът е реализиран с подкрепата на WPX – базирана в София и оперираща глобално компания, предоставяща хостинг услуги за WordPress сайтове. Темата за компютърните червеи и вируси не им е чужда. През годините са виждали многократно срещи като тази между Кокимото и домашния му любимец „Кидо“. Знаят до колко вреди може да доведат тези срещи, затова и полагат сериозни усилия в посока предотвратяването им за своите клиенти.

Повече за тях

тук+++


За автора

Калоян Илиев – Кокимото е роден 1979 във Варна. Завършил своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново, магистърска степен - специалност „Графика“ (2007) и специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства „Владислав Стремински“ в град Лодз, Полша (2008). От 2010 е член на СБХ – София. Реализирал е над 46 самостоятелни изложби във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, София, Белгия и Дания. Учатвал е по цял свят в над 500 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката, колажа и живописта. Получил е 15 награди за графика, ex libris, рисунка и живопис. Произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай. Кокимото живее и работи във Варна като художник на свободна практика. От 2019 е преподавател по изобразително изкуство в ЧСУ „Мечтатели“ Варна.  

+++


Кокимото за работата си

В произведенията си пресъздавам взаимоотношенията между самия мен и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представям в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации са плод както на моите спомени, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интереса ми към различни социални проблеми. Новия световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите ми. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работя с вече съществуващ визуален материал, който обогатявам със собствени разработки с повествователен характер. Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител.+++

Контакт и повече информация можете да откриете в портфолиото на Кокимото