- | СБХ, Шипка 6
Галерия (2)

изложба живопис

  • За изложбата

Съюзът на българските художници е домакин на изложбата на македонския художник акад. Глигор Чемерски. Събитието се организира съвместно с Македонската академия на науките (МАНУ), Българската академия на науките (БАН) и Министерството на културата на Република Македония и е резултат от подписаното наскоро споразумение за културно сътрудничество между двете академии.

На втория етаж в галерията на „Шипка“ 6 ще бъдат показани 50 живописни платна на известния художник. В тях Чемерски представя моменти от македонската история и култура, пречупвайки я през своя експресивен изобразителен език. „Като свърза корените на почвата и традицията и осъвремени художественото наследство на миналото, Глигор Чемерски създаде живописни творби, които заемат видно място в пантеона на най-важните ценности на македонската култура от ХХ век“ – казва за неговото изкуство акад. Влада Урошевич, член на Македонската академия на науките и изкуствата.

Вълнува се също и от християнската тематика с нейната скрита символика и не спира да ги интерпретира по най-различни начини върху платното, придавайки им един нов смисъл. По този начин той поставя отново на дневен ред въпроса за мястото на традициите и религията в съвременния свят. „Цялото творчество на Чемерски е вдъхновено от авторите на фрески, украсили средновековните македонски църкви. Фреските разказват за живота и неговите драми както книгите. Със своите работи Чемерски дава израз на човешкия стремеж да овладее хаоса и на страха му пред непознатото“ – споделя Жаклин Белонт от „Galérie du Fleuve“, Париж.

  • За автора

Глигор Чемерски (р. 1940) е художник, график и автор на мозайки.

Получил е образованието си в Скопие, Белград и Париж. През 1963 година се дипломира в Художествената академия в класа на Джордже Андреевич-Куна. Завършва следдипломна квалификация през 1965 година в същата Академия, в класа на Куна и Любица Сокич. През 1969-1970 година е на стаж в Париж като стипендиант на френското правителство, след което често живее, работи и излага във Франция.

От 1980 до 2003 година е един от постоянните художници на „Galerie du Fleuve“ в Париж. От 1960 година досега негови творби са показани на повече от шестдесет самостоятелни изложби по цял свят. Автор е на няколко монументални произведения и мозайки в Скопие, Вруток, Каварадци, Кочани и други.

Негови произведения са излагани в много музеи и частни колекции в Америка и Европа.

От 2012 година е член на Македонската академия на науките и изкуствата,

а от 2013 – почетен член на Руската императорска академия на изкуствата