- | София прес
Галерия (3)

Живопис

Трудно ми е да напиша въвеждащ текст към моята предстояща изложба, когато картините са пръснати в няколко стаи на жилището, което обитавам. Някак си ми липсва изложбеното огледало, в което мечтая да се огледам и съзнавам, че това ще стане възможно, когато експозицията се инсталира в пространството на Галерия–книжарница "София прес" в София през ноември 2016 г.

Настоящата изложба включва селектирани и избрани творби в смесена техника, акварел, колаж върху хартия и колаж върху платно. Те са създадени във времето от 2012 – 2016 година и нямат претенция за завършеност.  

Моят артистичен път започна с акварела (деликатно, капризно, своенравно и нелесно изразно средство, което аз обичам и, на което оставам безрезервно вярна до днес). Първите си творби с акварел започнах да създавам в средата на 1970-те години, след като завърших висшето си художествено образование. Имах щастието да бъда ученичка на големия Янаки Манасиев, много значим художник – живописец в българското изобразително изкуство. Силно ме впечатляваше неговият темпераментен, свободен и експресивен живописен жест. Няма как да забравя неговите великолепни женски фигури, смелата и динамична мазка, светлината, която ревниво бранеше до последната финална четка върху мащабните си по своите размери платна.

***

Продължавам да рисувам, защото все още имам енергия и не жаля сили. Давам си сметка, че времето е най-ценният ми ресурс и никога не мога да го върна, затова го използвам разумно. Не позволявам на миналото да ме дърпа назад. Бягам от статута на жертва и уважавам живота с неговите прелести и трудности. Отговорно и с внимание посрещам предизвикателствата, породени най – вече от новостите около мен и с борбен дух преодолявам трудностите, вървейки напред. С истинско желание работя за повишаване на информираността и квалификацията си и се подготвям за събитията, които ми предстоят.

Имам подкрепата на моите истински приятели, тези които ми подават ръка и докосват сърцето ми. Старая се да потискам раздразнението си, за да запазя уважението на околните и желанието им за сътрудничество, което безспорно ще ми бъде полезно. Никога не се отчайвам, не се навеждам и не си позволявам да губя надежда! Помня, че дори да е жилаво злото, в човека все пак побеждава ДОБРОТО! Вярвам в искреността на доказаното и проверено Приятелство, което дължа на изкуството и творческите си контакти. Без тях не би била възможна настоящата празнична среща. Среща в София, след 32 години!

Повече за авторката:

Родена на 21 септември 1952 г. в с. Владимирово, област Добрич.

Получава висше художествено образование във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1974 г. Учи живопис при проф. Александър Терзиев и доц. Янаки Манасиев.

От 1995 г., в продължение на осем години живее, работи, твори и специализира в гр. Братислава, Република Словакия. През 2003 г. се завръща в Добрич.

През 2003 – 2014 г. е  преподавател по изящни изкуства в профилирани паралелки към СОУ „Св. Климент Охридски” – Добрич, с профил изобразително изкуство, компютърен дизайн, музика и хореография.

Работи живопис, рисунка, илюстрация, художествено оформление, запазен знак, текстил и други.

МЕЖДУНАРОДНИ  ИЗЛОЖБИ  И  СИМПОЗИУМИ  В  ЧУЖБИНА

2010 – Братислава, Словакия, изложба-живопис в галерията на БКИ с презентация на артистичен проект „4D”- „ Меню за душата”

2010 – Нови Сонч, Полша, Международен пленер по живопис „ Очарованието на отдавнашното галицийско градче и село”

2006 – Братислава, Словакия, представителна изложба на „ Ателие 13”

2003 – Братислава, Словакия, Художествен салон 2003

2002 – Братислава, Словакия, Художествен салон 2002

2001 – Братислава, Словакия, Художествен салон 2001

2000 – Братислава, Словакия, Художествен салон 2000

1999 – Братислава, Словакия, Художествен салон 1999

1998 – Братислава, Словакия, Художествен салон 1998

1996 – Моймировце, Словакия, изложба-живопис

1988 – Берлин, Германия, Международен пленер по живопис

 

САМОСТОЯТЕЛНИ  ИЗЛОЖБИ  В  ЧУЖБИНА

2002 – Братислава, Словакия, акварелна живопис, Галерия „Артемис”

2000 – Серед, Словакия, акварелна живопис

1997 – Нитра, Словакия, акварелна живопис

1996 – Братислава, Словакия, акварелна живопис, Български културен институт

 

САМОСТОЯТЕЛНИ  ИЗЛОЖБИ  В  БЪЛГАРИЯ

2014 – Варна, изложба живопис, Художествен музей „Георги Велчев”, филиал на ГХГ Варна

2012 – Добрич, Самостоятелна изложба – живопис „Реалност – въображение”,  ХГ – Добрич

2012 – Трявна, изложба живопис към артистичен проект „D4”, Галерия „ Казаков”

2010 – Добрич, изложба живопис в РБ „Дора Габе”

2010 – Варна, изложба живопис в Галерия "Актив арт”

2010 – Трявна, изложба живопис към артистичен проект „D3”

2004 – Добрич, изложба „Завръщане у дома”, ХГ – Добрич

1992 – Добрич, акварелна живопис, ХГ – Добрич

1988 – Албена, акварелна живопис, хотел „Тервел”

1985 – Добрич, акварелна живопис, ХГ – Добрич

1984 – София, първа самостоятелна изложба, ул. „ Раковски” 108