Галерия (6)

Живопис, графика

Настоящата изложба представя творби от колекцията на Борис Трифонов и Миглена Манова.

Георги Трифонов е художник с всестранни интереси, работил в областта на живописта, декоративно – монументалните изкуства, рисунката, графиката, илюстрацията, дори скулптурата. Увлича се от поезията и е автор на десет стихосбирки и един сценарий.

За ценителите на изкуството той остава един от най-забележителните съвременни български живописци, автор на сложни фигурални композиции в големи формати на исторически и библейски теми (проекти за църковни стенописи). Илюстративен в живописта си и живописен в поезията си, Георги Трифонов оставя след себе си огромно творчество, населено със сложни образи и портрети, пребиваващи в абстрактното пространство на картината. Сред тях откриваме исторически личности – събирателни образи на своето време, които остават като свидетелство за бъдещите поколения.

В края на творческия си път Георги Трифонов става все по-абстрактно алегоричен в стремежа си да пречупва видимия свят пред призмата на художническото си въображение. Резултатът е една чиста живопис, която не изобразява, а изразява чрез цвят и композиция влечението на автора към фигуративното.

 

Повече за автора:

Роден е на 18 декември в с. Карлуково, Ловешко през 1947 г. През 1953 семейството му се установява в Червен бряг. През 1966 завършва Националната художествена гимназия в София, а през 1974 –Националната художествена академия.

Като член на Съюза на българските художници участва активно в дейността му като през 1993 г. по негово предложение се учредява фонд „Поддържане на изкуството в България” (сега фондация) и години наред е негов председател.

Негови творби са показвани в общи изложби в столицата и страната, както и в международни и представителни изложби на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и други. Има над 40 самостоятелни изложби. Проектирал и реализирал е десетки стенописи. Илюстрирал е над 200 книги от български и чуждестранни автори.

Носител е на международни и български награди за изобразително изкуство, сред които: награди на СБХ за живопис, графика и рисунка; награди от международно биенале – Габрово; награда на Асоциацията на френските художници. През 1999 г. е обявен за почетен гражданин на Червен бряг, а през 2011 година получава орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, обществени и частни колекции в България и чужбина: Австрия, Армения, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Исландия, Испания, Корея, Русия, САЩ, Франция, Япония и други. Георги Трифонов прави голямо дарение от свои творби, които в момента са постоянна експозиция в църквата „Св. Троица” в Червен бряг.

През 2011 г. неговата картина „Една сутрин в Самоков” (1984 г.) е откупена за новото попълнение от български автори в арт-колекцията на Европейския парламент в Брюксел.

Георги Трифонов умира на 4 юни 2011 година.