- | Извън СБХ
Галерия (2)

Рисунки. Български културен институт – Берлин

откриване: 11 април, четвъртък, 19:00 часа

Има стотици хиляди изображения на тези популярни в целия свят седем животни. Във виртуалното пространство те непрекъснато биват гледани, харесвани и споделяни. Истински океан от изображения. Но всеки рисуващ и уважаващ себе си художник тръгва от натурата, за да търси и намери своите авторски интерпретации на обектите в обикалящия ни свят.

С динамична линия, без да отделя върха на маркера от листа, Георги Янков (GI) представя в седем постера, несъществуващи досега образи на животни. От момента на тяхното представяне те престават да са 100% негово визуално определение.

Заживяват свой, 100% независим от създателя си живот в интернет

пространството. Там те са подвластни на други процеси, ръководени от друг интелект – Artificial Intelligence (AI).

С необходимото чувство за хумор тази изложба може да се определи като приемно-предавателен пункт. Първият интелект е закачил постерите и оставя тяхното представяне на втория интелект.

Пресинфо на Български културен институт – Берлин


+++


За автора

Георги Янков е роден в София през 1964. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, през 1990 и пет години по-късно е поканен за асистент в същата специалност. От 2003 е доцент, а от 2010 – професор по плакат в катедра „Плакат и визуална комуникация“. От януари 2020 е ректор на Националната художествена академия. Работи над 20 години в рекламата и е автор на много рекламни кампании и клипове. Той се изявява в различни области на визуалните изкуства – плакат, графичен дизайн, обект, инсталация и други. Член на секция „Графичен дизайн” към СБХ. Съосновател и председател на New Vision International Group.
 Участва в множество форуми за плакат, между които Международно триенале на сценичния плакат – София; Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово; Изложба по случай Деня на човешките права, Дворец на нациите – Женева; Изложба на българския плакат – Базел; Участва заедно с проф. Николай Младенов в проект „Поезия на стена” – посолство на Австрия в София. Други проекти включват: изложба „Право и справедливост” – Потсдам, Тунис, Мюнхен, Дюселдорф, Берлин, Лондон; Изложба „Обичам този филм”, Casa Del Cinema – Рим, So Independent – Ню Йорк. Съпътстваща програма на 56-ото Венецианско биенале, Imago Mundi: Map of the New Art, Luciano; Benetton Collection, фондация „Джорджо Чини” – Венеция, Grayscale – Сърбия, Съвременен български хумористичен плакат – Австрия. Носител е на редица награди за графичен дизайн и е имал седем самостоятелни изложби.

+++