- |
Галерия (25)

Скулптура и рисунки. Куратор Иво Милев

Георги Донов е един от нестандартните български скулптори, постигащ дори

при малките обекти ефект на инсталация.

Творбите му са концептуални, съчетават поетични чувства, ирония и социален патос, смело се наместват в градската среда, провокират с идеите си, нестандартните форми и материали.
Георги Донов е роден през 1961 в София. Завършва скулптура в Художествената академия при проф. Любомир Прахов през 1992. Същата година е неговата първа самостоятелна изложба в галерия „Сапио“ в София и оттогава той представя изкуството си в многобройни самостоятелни и групови изложби – в Националната галерия, в галерията на СБХ – „Шипка“ 6, в СГХГ, XXL, „Арт алея“, „Леседра“, „Сезони“, на фестивала „Аполония“ и др.

Последното участие на автора е в актуалната изложба „Корени. 16 съвременни скулптори за Галин Малакчиев“ в Националната галерия – САМСИ. През юни 2021 в галерия DSH в София Георги Донов представи в самостоятелна изложба инсталацията си „Краката колони“. През 2019 в галерия „Арт алея“ – София, е изложбата му „Рисунки на скулптура“. През 2018 в галерия „Аросита“  е изложбата му „Атака на изображенията“.

Георги Донов е автор на скулптурния портрет на Джон Атанасов, подарен от президента на РБ Румен Радев на Университета на Кипър през 2017 г.