- |
Галерия (13)

Юбилейна изложба живопис

Генчо Симеонов е завършил първия випуск на Художествената гимназия в София, а след това в Художествената академия учи илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Илия Бешков.

Започва заниманията си със сатиричната и хумористична рисунка в студентските си години. Първата си карикатура публикува във в. „Вечерни новини“ през 1952 г. Следватпубликации във вестниците „Народна младеж“, „Земеделско знаме“, „Кооперативно село“, „Отечествен фронт“, „Демокрация“, АНТИ, а във в. „Стършел“ работи от 1968 г. Освен в хилядите карикатури в периодичния печат богатото му творчество е ярко разпознаваемо и в илюстрациите към книги на български автори – Марко Ганчев, Васил Цонев, Йордан Попов, Добри Жотев, Черемухин, Петър Незнакомов, Стефан Цанев.

Генчо Симеонов работи върху създаването на 15 анимационни филма като сценарист, режисьор и художник. Филмът му „Опера за един лешник“ е отличен през 1974 г. като най-добър анимационен филм на фестивала „Златен ритон“ в Пловдив, а през 1975 г. е награден за режисура на международния фестивал в Оберхаузен, Германия.
 
Темите на карикатуриста Генчо Симеонов са както злободневни въпроси на нашето ежедневие, така и общочовешки проблеми. Той участва в общите изложби на българската карикатура и в много международни изложби, откъдето има и награди. Получава Сребърната плакета за карикатура през 1971 г. в Скопие. През 2009 г. на изложба в Дом Витгенщайн, Виена, е избран да представи заедно с колегата си Чавдар Николов българската карикатура заедно с художници от бившите социалистически страни. През същата години получава и наградата на СБХ за цялостно творчество. Носител е на орден „Кирил и Методий“, втора степен и на „Златно перо“ на Съюза на журналистите.
 
Ако проследим творческото амплоа на художника Генчо Симеонов, ще видим, че

в него присъства и живописта.

За първи път той излага живописни платна в галерия „Артамонцев“ в София наред с карикатури и рисунки със свободна тематика. Първата си самостоятелна изложба живопис показва в галерия-музей „Дечко Узунов“ през 2006 г.

През последните десетилетия творческото си вдъхновение посвещава изцяло на живописта. През 2014 г. в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 подрежда поредната си самостоятелна изложба живопис. Тя има успех, направени са откупки и от чуждестранни граждани.  През 2018 г. следва изложба в Националния дворец на културата.
 
Изложбата в навечерието на 90-ия му рожден ден включва над 50 живописни творби. Една част са нови, непоказвани досега. Типажът на автора е богат, образите са пресъздадени в действие и отвсякъде струи живот – музикантът свири, двойките танцуват, Сизиф бута камъка, а жонгльорът подхвърля топките. Известно е, че изкуството не трябва да бъде обяснявано, а видяно. А т.нар. изразни средства на автора най-точно ги определя писателят Ясен Антов: „За да нарисуваш, първо трябва да можеш да рисуваш. И чак като си се научил, можеш да търсиш свой стил. Тоест да прибавиш към доброто рисуване нещо ново, индивидуално, различно и умно“. Генчо Симеонов го е постигнал това и в живописните си творби.
 
Прес СБХ