Галерия (8)

Номинаци за награда за ново българско изкуство

Наградата „Гауденц Б. Руф” е учредена през 2007 година от бившия швейцарски посланик в България и носи неговото име. По време на своята дипломатическа мисия в България в периода 1995 – 2000 той е впечатлен от големия артистичен потенциал на българските художници. През тези години той самият взима участие, като организира серия от забележителни изложби в швейцарската резиденция в София.
Воден от желанието да създаде устойчив модел за поощряване и подкрепа на съвременното българско изкуство, г-н Руф основава в Швейцария фонд, с който финансира връчването на ежегодна награда. Престижната награда се присъжда в две категории, за млади и утвърдени творци, и ежегодно за тях кандидатстват между 80 и 100 художници. Двамата наградени се избират от шестчленно международно жури. В третото издание на конкурса в журито участваха Лъчезар Бояджиев, Весела Ножарова, Елена Панайтова, като утвърдени български специалисти, освен тях г-н Гауденц Б. Руф като и Лоранд Хеги, директор на Музея за съвременно изкуство в Сент-Етиен, Франция, и изкуствоведът Дарко Сенекович от Цюрих. Със своето 3-то издание конкурсът „Гауденц Б. Руф” успя да се наложи като едно от най-значителните събития за художествения живот в годината.

На срещата през май тази година журито селектира 15 художници от повече от 90 кандидати. Сега то се събра отново, за да излъчи и обяви наградените, участващи в конкурсната изложба.

Работите на петнадесетте финалисти в 3-тото издание на наградата „Гауденц Б. Руф” бяха обединени в изложба SHORTLIST 2009, която бе официално открита в галерия „Райко Алексиев”. Тя включи творби на участниците в две категории:

Категория „Млади творци“

Стефания Батоева, София/Лондон; Викенти Комитски, София; Лазар Лютаков, Пазарджик/Виена; Камен Стоянов, Русе/Виена; Коста Тонев, Пловдив/Виена; Михаела Власева, София

Категория „Утвърдени творци“

Рада Букова, София/Париж; Боряна (Драгоева) Росса, София/Ню Йорк; Нина Ковачева, София/Париж; Надежда Олег Ляхова, София; Борис Мисирков и Георги Богданов, София; Милко Павлов, София/Берлин; Самуил Стоянов, Добрич; Дан Тенев, Димитровград; Боряна Венциславова, София/Виена.

Експозицията се отличи с голямо разнообразие на използваните медии и материали от различните автори.

Архитектът и художник Стефания Батоева бе избрана за тазгодишния „Млад автор“ - носител на наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф“. В другата конкурсна категория, като „Утвърден автор“, награда получи Надежда Олег Ляхова за видео проекта си „Глобално и дългосрочно ситуацията е позитивна“.

Двамата победители получават парична награда, обезпечена от финансовия фонд, който г-н Гауденц Руф основа в Швейцария. Отличените творби получават и широка популярност в чужбина чрез специалния каталог, който събира всички финалисти от конкурса за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф“, в който всеки от авторите е представен с няколко от последните си проекти.