- | Извън СБХ
Галерия (2)

3+5=безкрайност. Допустимо бъдеще

откриване: 14 юни 2024 от 18:00 часа
Градска художествена галерия – Балчик

Куратор на форума: Христина Бобокова, изкуствовед
Артистичен директор: Рада Якова,
художник 

През 2024 Фестивалът за съвременно изкуство „Процес-Пространство“ ще реализира своето 35-о издание, юбилей който отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето.

Мотото на форума е 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ с реализация в град Балчик. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото залага основна тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно и всеки да представи своята визия за едно възможно бъдеще. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и разгръщане на арт възможности и общи проекти. Концепцията е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите. 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ се отнася и към различните разбирания за понятието бъдеще и неговите вероятни възможни бъдещи проекции в съвременното общество, разказани чрез различни художествени похвати, търсения, емоции и процеси през погледа на участниците във фестивала. Индивидуалните гледни точки и фантазии за бъдещето, отнесени към ежедневните проблемите, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, свързани с промените около нас, на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на участниците, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала. Средата, която създава форумът, е творческа и съзидателна за множество възможности и представяне на участниците, две изложби, гостуващи галерии, лекторски презентации и филмова програма.


+++


Участници

Участници в изданието са 20 артисти от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която ще бъде изработена на място в Балик, специално за фестивала. Той е световна звезда на съвременното изкуство с множество международни проекти и изложби в едни от големите музеи в Бразилия, Китай, Франция, Израел, Италия, Нидерландия, Турция, както и участия в 27-мо издание на Биеналето в Сао Пауло (2006) и 9-то издание на Биеналето в Истанбул (2005). От Турция участват и художничките Демет Ялчинкая и Бегум Челик, които представят съответно съвременна живопис и фотография. От Румъния пристига Овидиу Тоадер с нова творба, продължение на проекта си Ray Collector (Колектор на лъчи), като работата му е изработка специално за фестивала по време на резиденцията в Балчик. От Австрия и Сърбия пристигат съответно Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция Мария Гуивели – те ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез средствата на акварел и колаж. Българското участие в президентската програма е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Участниците са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков – J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов.

За първи път на фестивала гостува галерия и това е варненската галерия „Ларго“, която ще открие фестивалната програма за гости и посетители на 14 юни в Градската художествена галерия – Балчик с изложбата „(Не)възможна цикличност“. Участниците в нея, Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева , представят живопис, графика, скулптура, видеоарт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение. Основната характеристика на този процес е именно неговата цикличност и безкрайност.

От 2023 програмата на форума представя и лекторска и филмова част. През 2024 гости са Надежда Джакова, комисар на Българския павилион във Венеция; румънската аукционна къща Art Mark; Сервет Кочийт с представяне на творческия си път и работа; представяне на филм „Медалът“ на Надя Розева; първо представяне на документалния филм „Отражения в спомени“, свързан с историята на сградите и реставрацията на културно историческото недвижимо наследство; репортажен филм от акция „Тухлата“ на Христина Бобокова и Рада Якова.


+++

Програма

  • 14 юни 2024 от 18:00 ч. – Изложба „(Не)Възможна цикличност“ на гостуващата на фестивала галерия „Ларго“ в Градска художествена галерия – Балчик.  Участници: Васил Стоев, Румен Нечев, Атанас Колев, Петър Чиновски, Драго Дочев, Розина Макавеева. Изложбата може да бъде посетена до 24 юли 2024.
  • 15 юни 2024 от 11:00 ч. в ИЦ „Мелницата“, ет. 6, ще се проведе дискусионно-теоретичен арт форум с гост-лектори, които представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона и филмова програма. Събитието ще се излъчва и онлайн.
  • 15 юни 2024 от 18:00 ч. Откриване на изложба „3+5=∞/Допустимо бъдеще“ в ИЦ „Мелницата“, ет.4. Участници: Сервет Кочийт (Турция/Нидерландия), Бегум Челик (Турция), Демет Ялчинкая (Турция), Петър Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков – J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България).