- | Извън СБХ
Галерия (2)

галерия „Теа Алба“, София

вернисаж: 6 юни, четвъртък, 17:30 – 20:30 часа

Ева Димитрова и Венелин Фотев са творчески и емоционално свързани в монументалното изкуство, което творят заедно. Споделеният духовен заряд, задълбочените им познания, стремежът им към модерност на изказа в традициите на византийското изкуство и Ренесанса и високата им живописна култура ги водят към създаване на собствен почерк в стенописта и витража. Кавалетната живопис е място за творческо усамотение и индивидуалност на всеки от тях. Тайната градина е дълбоко съкровен разказ за чувствата, вълненията, личните преживявания и пътуването към себе си и другия.


+++

Венелин Фотев създава Тайната градина като лабиринт на чувствата. Всяка среща с изобилието от омайна светлина, с цветята и птиците, звуците и ароматите, издигат зрителя все по-нависоко, връщат му копнежа към божественото и прекрасното. Световете се преливат, застъпват и променят, разкриват неочаквано пленителни кътчета за споделеност и отмора, за съзерцание и полети на душата.

Венелин Фотев / ОтраженияВенелин Фотев:

„Вълнува ме взаимодействието на светлината с формата и пространството. Нейната способност да преобразява и вдъхва живот на предметите в него. Също така вътрешната и външната светлина като символ, даряваща живот в буквален и преносен смисъл, и нейното значение за възприемането на света около нас.“

Ева Димитрова:

„Душата ми е лотосов цвят.“ 

Ева Димитрова приема със сърцето си Тайната градина и я населява с галерия от фантазни женски образи, изразяващи богата палитра от душевни състояния. Тя създава с изключително майсторство и убедителност богата палитра от незабравими с духовната си сила и красота символи на възвишеното.  Наречено цветето на живота, най-свещеното цвете в източната философия, лотосът, символизира творческата сила и сътворението на света, възкресението и вечният живот. Той олицетворява чистота, целомъдрие и плодородие.

Ева Димитрова / Небесен пратеникТайната градина е споделено преживяване. Тайната градина е портал към възвишеността и вглъбеността, начин да се огледаме в очите на любимия сред музика, вълшебство и аромат на рози и нарове. 

По пресинформация от галерия „Теа Алба“