- | СБХ, Шипка 6
Галерия (7)

Изложба на Албена Щениовска – Еглофф, Елица Матеева – Паскинс и Райна Стоймирова

  • За изложбата

Интуитивната способност да се поставиш на мястото на отсрещния, за да достигнеш до това, което той изпитва, съпреживявайки неговите емоции, чувства и мисли.

Отстоявайки своето артистично присъствие на художествената сцена индивидуално, сега заявяваме своето желание да споделим заедно едно галерийно пространство, представяйки идеята си за „Емпатия”.

Това е среща на творци с различни пластични характеристики в живописта, но с идентични схващания по темата, които приемат емпатията като естетически факт, пластично визуализиран чрез средствата на живописта, в която са закодирани общи смисли.

Връзката творец – зрител, опит за взаимност във възприятията, определящи чувството за близост и зависещо от посланието, което не само казва, а внушава чувства и мисли в паралелни реалности.

Емпатията като художествен акт, в който художникът се явява медиатор между творбата си и зрителя, показвайки емоционално изразено поведение, отражение на преживяното.

Личната интерпретация на всеки автор да изрази едно чувство или вътрешна емоция в своето произведение, в случая картината като точка на пресичане.

Емпатията като стремеж за усъвършенстване.

Динамичният процес, отговорен за отношенията между хората и пряк път към качествена комуникация. Част от психологията на чувствата, отразявайки чрез живописта деликатното навлизане в чуждото пространство, но без да се нарушават невидимите граници.

В тази преднамерена дистанция с проявено съпричастие и с изострени сетива на творци, се включваме в изследването на този процес. И по стъпала извън битието, търсейки себе си-намираме другите.

Всяка изложба е един опит. Извеждайки темата „Емпатия” , се подкрепя елитарната същност на изкуството-далече от битовизма и дребнотемието, един стремеж за комуникация на духа.

 

  • За авторите

 

Албена Щениовска-Еглофф е родена през 1968 г. и до 1993 г. живее в Стара Загора. През 1996 г. завършва Майсторски клас по живопис при проф. Николай Майсторов в Свободна академия „Жул Паскин” в София. От 1997 г. е член на СБХ – секция „Живопис”.

От 1993 г. участва в множество национални и представителни изложби в България и чужбина: Германия (Франкфурт, Берлин), Австрия (Виена), Белгия (Брюксел). От 1992 г. представя 16 самостоятелни изложби в страната и чужбина: Словакия (Братислава, Модра), Унгария (Будапеща), Австрия (Виена), Франция (Париж). Нейни произведения са притежание на галерии и частни колекции в България, Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Словакия, Италия, Испания, Англия, Дания, Холандия, Белгия, САЩ.

Живее и работи в София.

 

Елица Матеева е завършила Академия „Жул Паскин“ в класовете на Ива Владимирова и Николай Майсторов през 1996 г. Член на СБХ от 2010 г.

Организира самостоятелна изложба в Софийския Университет.

От 1994 година участва в много колективни изложби на СБХ, както и на различни галерии из страната.

Много нейни произведения се намират в частни колекции.

 

Райна Стоймирова е родена през 1971 г. в София.

През 1990 завършва средно специално образование в техникум по текстилна техника – София, специалност „Художествено оформление и десенатура на тъкани“. През 1996 завършва частна художествена академия „Жул Паскин” – София, специалност „Живопис“, в класовете на Ива Владимирова и Николай Майсторов.

От 2010 е член на Съюза на българските художници.

От 1995 година участва в различни изложби в градове из страната, има и няколко самостоятелни: Арт клуб „Дойран“ и клуб „Елиос“ (1997), Арт кафе „Его“ (2002), Арт клуб – ресторант „Жреци на Музите” (2011) и галерия „ЛИК“ (2014).