- | София прес
Галерия (18)

Живопис

откриване: 18 март, понеделник, 18:00 часа

През 70-те и 80-те години на ХХ век Емил Николов работи главно в областта на декоративно-монументалната живопис и създава над 20 стенописа, изпълнени в различни архитектурни обекти в страната. След този 20-годишен период и до наши дни се изявява предимно в областта на кавалетната живопис. Картините, които са показани в галерия-книжарница „София прес“, са създадени през последните десетина години.

С настоящата изложба авторът прокарва мост от миналото към настоящето, като показва

богат арсенал от техники и рисунък.

Представените творби са разнообразни по тематика и цветови решения. Цялостното излъчване на произведенията в експозицията говори за богато въображение, личен стил и свобода на професионално изразяване на Емил Николов.


+++

За автора

Проф. Емил Николов е роден през 1944. в село Ракево, Врачанско. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1972 – специалност „Декоративно-монументална живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Националната художествена академия, НХА) при проф. Георги Богданов. Веднага след дипломирането си е приет за асистент. От 1996 е доцент, а от 2005 – професор по рисуване в НХА в София, където подготвя бъдещи художници до пенсионирането си през 2013. Участва активно в общи и групови изяви и организира шест самостоятелни изложби. Живее и работи в София.

+++

фотограф (интериори и творби): Елена Спасова