- | Извън СБХ
Галерия (6)

живопис и рисунки

галерия „Арте“
вернисаж: 4 ноември, събота, 12:00 – 14:00 часа

Изложбата на Елза Гоева в галерия „Арте“ по достойнство ознаменува нейната 95-годишнина. Досегът с изкуството й неизменно ни възхищава и ни изпълва с радостни емоции. Въпреки напредналата си възраст тя е съхранила всичко най-добро, с което я знаем от години – финес на пластическия изказ, деликатна „трепетност“ на мазката и на фактурата, углъбена съзерцателност при възприемането и при претворяването на даден визуален мотив.

Експозицията включва маслени картини, пастели и рисунки, в които виждаме различни пейзажи, натюрморт, фигури, голо тяло, портретни скици. 

Художничката извайва външно опростени, на пръв поглед тривиални, но изключително богати на полихромни и монохромни тоналности образи, които пленяват зрителя с непосредственото си поетично обаяние. Природните стихии и субстанции по чудесен начин се превръщат в тонални феерии.

Дематериализацията, високата степен на одухотвореност,

която авторката постига посредством богати на степенувания и на градации формални съчетания, намира пряк и непосредствен, непреднамерен път към зрителските възприятия.

Елза Гоева е в състояние да „изтъче“ сложна мрежа от пластически отношения в картината, при която между предмета и средата, между фигурата и пространството се установяват състояния на особена „дифузност“, на своеобразно активно взаимопроникване. Художничката се интересува не от мимолетните и от временните, а от трайните, постоянните състояния и внушения на съответния мотив. Нейният персонален пластически идиом е „синоним“ на естествената чистота на художническия изказ и свидетелства за дълбока вътрешна умиротвореност. Водещи като правило са фината емоция, проникновената художническа интуиция.
Елза Гоева е една от най-значимите съвременни наши художнички, достоен продължител на най-добрите традиции в многовековната история на българската живопис.
 
проф. Чавдар Попов

+++

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

+++

Видео от откриването на изложбата може да видите

тук

+++За автора

Елза Гоева е родена през 1928 в село Болярово, Ямболски окръг. През 1953 завършва „Живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ (сега НХА), София, при проф. Панайот Панайотов.
Участва в ОХИ, окръжни изложби и изложби в чужбина – Москва, Букурещ, Прага, Анкара, Истанбул. Прави десетки самостоятелни изложби. Нейни творби се намират в НХГ, окръжни галерии и частни колекции. Живее и работи в София+++
 Адрес
галерия „Арте“, София
ул. „Бузлуджа“ 31
Точната локация можете да видите

тук