- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Изложба живопис и скулптура

Изложбата представя творби на 11 дипломанти от Художествената академия, които имаха късмета и щастието да открият своя меценат още при завършването си.

Тодор Стайков – колекционер и един от учредителите  на Съюза на колекционерите в България – заедно с комисия от специалисти, чиито творби присъстват в неговата колекция, а именно: акад. Светлин Русев, акад. Валентин Старчев, проф. Станислав Памукчиев, проф.  Десислава Минчева, проф. Вихрони Попнеделев и  проф. Емил Попов посещава дипломната защита на младите художници и скулптури и закупува отличените творби.

Целта на този меценатски акт е създаването на колекция от най-младите, току-що завършили автори, чието развитие да следи и подпомага занапред. За него това е повече от една перспективна инвестиция; това е възможност да помогне и да бъде съпричастен към развитието на българското изкуство.

В допълнение, Тодор Стайков дарява на младите творци пленер в Арт център Вихрони в с. Долно Камарци, където да имат възможността да експериментират и творят в една артистична и вдъхновяваща среда.

„Чувствах се свободен, атмосферата беше много приятна. Имаше комуникация между нас, грижиха се и оставаше само това да правим – да работим. То си става от само себе си тогава, когато всички останали обстоятелства се нагласят” – разказва Мартиан Табаков, един от участниците, пред сайта „Въпреки.ком“.

Резултатът от пленера, самостоятелни творби, както и колекцията на Тодор Стайков от работи на 11-те млади художници, ще имаме възможността да видим в настоящата изложба. Специално жури ще селектира творбите, които ще вземат участие в експозицията.

Участници:

Ангеларий Димитров, Вержиния Михайлова, Гергана Табакова, Драго Дочев, Ивана Петрова, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Петър Иванов, Силвия Ганчева, Станислава Байракова, Яна Стойчева