- | София прес
Галерия (11)

Куратор: Венера Константинова, секретар на секция „Монументални изкуства“, СБХ

откриване – 22 март 2022, 18:00

+++

„Един ден, един път до Мелник и околностите му е поводът за създаването на тази изложба. Група художници от секция „Монументални изкуства" към СБХ, които работят основно в техники, свързани с архитектурата, приеха предизвикателството да направят живописна изложба, която да представи техните индивидуални интерпретации на едни и същи природни форми, обекти и архитектура, видени и преживени заедно.

Заедно посетихме църквите „Св. Антоний“ и „Св. Никола“ в Мелник, Роженския манастир, както и някои околни села.


Както се вижда, изложбата има пленерен характер

и в случая вдъхновението идва от красотата на таози район в Югозападна България, който е увековечен в картините на поколения художници от нашето минало. Самият ден 11 ноември 2021, в който пътувахме, беше изпълнен с много емоции, красота и радост, които ни заредиха с енергията си, за да създадем тези картини.

Изложбата не е първата с такъв характер – стана традиция да организирам екскурзии за колегите у нас и в чужбина и след това да трансформираме впечатленията си в картини. Такива големи изложби са „Арт код Кападокия“, „Истанбулски импресии“, „Картини от Боженци“ и др. Основното в тях е пътят, който ни води до различни градове и забележителни места, а метафорично пътят винаги е бил сравняван със самия живот ,или по-точно пътят е и път към себе си, към всеки един от нас и най-светлият, радостен, интересен, но и често пъти труден е пътят на изразяване чрез изкуството.“


Венера Константинова

+++

Участници

Андрей Янев, Венера Константинова, Владимир Запрянов, Дарина Янева, Катя Попова, Любомил Драганов, Мария-Маргарита Гетова, Никола Енев, Олег Гочев, Сашо Рангелов, Силвия Басева, Страхил Ненов.