- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (8)

Рисунки и живопис

Макар някои да причисляват Иван Михайлов – Жани като артистична нагласа и чувствителност към наивистите, той няма нужда от определения. Всяка негова творба носи белега на една ярка творческа индивидуалност с изграден, ясно разпознаваем стил. Вроденото му чувство за стилизация, цвят, композиция, ритъм превръщат и най-баналния сюжет в творбите му в истинско преживяване за сетивата и ума, образът се запечатва като знак, достигайки символиката на абстрактното.

Витално, по детски чисто и спонтанно, изкуството на Иван Михайлов – Жани е израз на свободата на мисълта и чувствата, на неподправения възторг от идеалната красота. „Пролет, лято, есен, зима. Цветята, морето, великолепните дървета, небето и водата, слънчевата светлина… Обичам да рисувам и песента, и тишината на нощта. Мълчанието на моята Луна, която ме пленява с бледото си или огнено сияние. Това е моят свят. Рисувам го така, както го виждам и чувствам. И му се радвам от цялото си сърце!“


+++

За автора

Иван Михайлов – Жани е роден през 1960 в София. Завършва средно специално художествено образование в Техникума по керамика и стъкло, а след това майсторски клас при проф. Николай Майсторов в Първа частна академия „Жул Паскин“. От 1996 участва в художествения живот, а от 2001 е активен член на СБХ. Има над 22 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в България, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Тайван, САЩ, Канада.