- | СБХ, Шипка 6
Галерия (8)

Изложба карикатури и рисунки в памет на Румен Драгостинов (1955-2011) и Коста Драгостинов (1933-2012)

Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, ет. 4

Откриване - 16 януари 2013 г., 18 ч.

 

Два свята – Светът на ежедневието и Светът на вечността. Два свята. Светът на ежедневните грижи и Светът на вечното безгрижие. Два свята. Светът на Злобата на деня и Светът на Усмивката на вечността. Два свята. Светът на лъжата, в която живеем и Светът на истината, откъдето Румен и Коста ни изпращат своите послания. Два свята. Светът на живите и Светът на мъртвите. Два свята, живеем в два свята. Въпросът, който задава тази изложба, е дали единият от тях не е излишен.

“Румен Драгостинов намери своята авторска идентичност - великолепен виц, изтънчена и естетска рисунка, която моментално очарова и грабва сред хилядите авторски послания, които присъстват на всеки международен конкурс. Той си отиде като истинска звезда - на върха на моженето и славата си като карикатурист. За 55 години описа удивителна траектория по целия свят.” Илиян Савков  9 август 2011 г. 

“Коста Драгостинов винаги ме е привличал с нещо необичайно за повечето карикатуристи - пластически усет за форма и рисунка. Той ни показва другата, трайната страна на свободния дух - еротиката. С много нежност и добронамерена ирония формира женското присъствие, като го извисява до онази истина, която наричаме изкуство.” Светлин Русев  31 октомври 1994 г.