Международното триенале „Духът на акварела“, което се проведе от 15.07 до 15.08.2016 г. в Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, е естествен и адекватен отговор на предизвикателствата на традиционалистите в жанра. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишни участия и доверието, с което се ползва IWS България по света, на компетентността на журито и прекрасните възможности, които предлага град Варна и ХГ „Борис Георгиев“, бяха селектирани 276 участници от 51 страни.

Отличени бяха 16 художници с имиджови, парични и предметни награди и 21 – с  почетни номинации.

До март 2017 г. пътуващата изложба ще е обиколила едни от най-добрите градски галерии в България – ГХГ „Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателят на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим; ХГ “Димитър Добрович” – Сливен, третата по богатство на фонда си галерия в България; ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол; ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, галерията на СБХ „Райко Алексиев“; най-голямата галерия на Балканския полуостров – ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил.

Организатори на Международното триенале „Духът на акварела“ са Фондация „Международно акварелно общество – България” (IWS Bulgaria), ХГ „Борис Георгиев“ – Варна и Арт галерия „Папийон“, Варна.

 

Още за Международното триенале на акварела

Акварелната техника в изобразителното изкуство бележи ренесанс в целия свят. Българските акварелисти са част от това възраждане благодарение на IWS България, неразделна единица от голямото акварелно общество IWS, организация с над 80 клона в различни страни. За малко повече от година картини на български художници участват в редица престижни акварелни форуми в света и са публикувани в каталозите им, а някои от тях са отличени с награди: Световно триенале на акварела – Сеул, Корея (2015); LovEarth – Джакарта, Индонезия (2015); Биенале - Кастра, Словения (2015); Международно биенале на акварела – Шенжен, Китай (2015 – 2016); Международно биенале на акварела – Тирана, Албания (2015); Международно биенале на акварела – Ню Делхи, Индия (2015); най-големият ежегоден акварелен форум Фабриано, Италия (2016); Международна изложба „Фокус“ – Бангладеш (2016); Международно биенале на акварела – Джамсоро, Пакистан (2016); 4-то Международно биенале на акварела – Белград, Сърбия (2016), Watercolor International III – Солун, Гърция (2016), 1-ва IWS изложба в Шанхай, Китай (2016), TWWCE 2016 – Taйпе, Тайван, 17-то Азиатско биенале – Дака, Бангладеш,  изложения в Канада, Хонконг, Тайланд, Унгария, Непал, Еквадор.

Болшинството от българските художници, неподвластни на школи и течения, си изграждат неповторим облик и внасят разнообразие и значимост в цялата национална и световна палитра. В селекцията за изложбата са включени 69 български автори, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти, но и с невероятните си постижения с други изобразителни средства. За откриването на Триеналето пристигнаха повече от 60 художници от чужбина и още толкова български участници. Публиката на церемонията по откриването и награждаването беше над 300 души. Пристигнаха художници от Китай, Хонконг, Пакистан, Албания, Иран, Япония, Монголия, Полша, Швеция, Словакия, Чехия, Турция, Канада, Испания, Италия, Македония, Белгия, Индонезия, САЩ, Русия, Грузия и др. Екип на националната телевизия на Албания засне филм за фестивала. Наш гост бе и президентът и основател на IWS Атанур Доган. Демонстрациите на световните майстори на акварела в залата на третия етаж на ХГ „Борис Георгиев“ бяха следени с голям интерес. Безценно съвпадение бе и провеждането по същото време и на Международния балетен конкурс. Основни фигури, свързващи двете събития, бяха Владимир Василиев, участник в Триеналето и председател на журито на Балетния конкурс, и Лю Уи, светило в акварела, основна тема за когото е балетът и който рисува пред многобройна публика балерината Илиана Йотова. Тя впоследствие стана финалистка на балетния конкурс. Видяхме демонстрации и на други представители на световния елит в акварела, а също и колективно участие на художници в 10-метров акварел, представляващ емблематични места на Варна, изработен пред погледа на многобройна публика пред хотел „Черно море“. Залите в галерията се радваха на вниманието на непрекъснат поток посетители през целия период на изложбата в продължение на месец.

Четири световноизвестни марки художествени материали и пособия  – „Шминке“, „Фабриано“, „Даниел Смит“ и „Ескода“, спонсорираха демонстрациите през дните на фестивала и присъдиха част от наградите на Триеналето. Фонд "Култура и духовно развитие“ на Община Варна също спонсорира фестивала.

През декември 2016 г. Международното триенале „Духът на акварела“ -  Варна, България,  бе отличено с Media AwARTs,  Втори независими награди за култура – Варна.