- | Извън СБХ
Галерия (6)

УСМИВКАТА НА ДОНЬО. В памет на Доньо Донев (1929-2007)

Място: АРТ ГАЛЕРИЯ НДК.

Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филма, сред които емблематичните „Тримата глупаци”, „Умно село”, „Вълча сюита”, „Ноктюрно”, „Кауза пердута”, „Де факто”, лауреатът на над 50 национални и международни награди ни въведе в своята смехотерапия в изложба с названието „Усмивка от Доньо”.
Тя бе подготвена от семейството на художника и от неговите приятели и колеги Димитър Бежански и Виктор Самуилов и имаше нелеката задача да реализира една от неосъществените му мечти – да покаже пред публика непоказвани творби, като циклите „Вуте и Геле” и карикатури, последно наградени в големи престижни форуми и фестивали, както и фотографски плаки от най-известните му филми.
Разбира се, отново разбрахме, че едва ли може да има представяне на Доньо Донев без Тримата глупаци, този път във вариант на подбрани истории.


За първи път бяха показани шаржове на жени, които той избягва да излага приживе, защото за него жените са по-чувствителната част от света. В 38-те шаржа успяхме да разпознаем плеяда изявени актьори, образи от киното, колеги, любими хора и приятели, сред които Крикор Азарян, Людмил Георгиев, Джоко Росич, Борис Димовски, Велин Андреев, Никола Тодев, Григор Вачков, Борис Карадимчев, Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев и др.


Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист Доньо Донев спечели приживе любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха.
Изложбата бе организирана в годината, когато Доньо Донев щеше да навърши 80 години, в знак на уважение и почит към неговия талант.
Тя бе и повод да си припомним за него, но и да разберем колко малко сме го познавали.

Марияна Аврамова
Светлин Русев