- |
Галерия (3)

Изложба живопис на Дона Неделчева

откриване - 15 септември, вторник, 18:00

Тридесет и седмата самостоятелна изложба на Дона Неделчева изследва усещането на автора за реални и имагинерни пространства, познати и непознати места и душевни състояния, провокирани от конкретни и символични територии. В композициите на Неделчева цветът е основен преносител на емоционални послания.

„Усещане за място“ е своеобразно продължение на основните живописни и абстрактни търсения на Неделчева, представени в последните и самостоятелни изложби – „/О/Позиция” – галерия „Райко Алексиев”, 2016, „Междинно пространство” – галерия „Шипка 6“, 2012, „Ареал” – Национална художествена галерия, 2009.

Дона Неделчева е член на СБХ – секция „Живопис“, от 1985. и е реализирала самостоятелни изложби в Сите де-з-ар – Париж, Фужер, Рен и Кан (Франция), Български културен институт – Будапеща (Унгария), Краков (Полша), Национални есенни изложби – Пловдив и др. Участва активно в национални и тематични изложби на СБХ от 1976 и е носител на редица награди, между които Награда за живопис на Алианц България (2009), Награда на името на Жорж Папазов (2010), Национална награда за съвременна живопис – ХГ „Христо Цокев“, Габрово (2017).