- | Извън СБХ

Керамика

галерия INTRO
откриване: 6 ноември, понеделник, 18:00 часа

Думи отвъд изреченията – така назовавам работите си…

Дотук винаги съм се вслушвал в езика на природата, следвайки ритъма на симетрията, на динамиката. Така се чувствам жив и свободен за „игра“, с подготвен ум. Основен принцип в творчеството ми е да достигна простото съществуване на художествения обект?! Чужда ми е голата конструкция на ума! Опитвам се да се предпазя от зависимостта на егото си. В дебрите на интуицията се освобождавам от безжизнените опаковки на навика, професионализма и амбицията, водещи до „франкенщайновото лице“. Клопката на анализа унищожава – ТАЙНАТА.

Дума – извън конструкцията на изречението – именно това ме вдъхновява. С освободен дух, във въображението си откривам и „уплътнявам“ мигове-процепи в осезаемото време. Така с особена естетическа действителност намирам собственото лице и живот на художествения си обект.

Накрая, бих искал да забравим – и аз, и вие – горе написаното?! Надявам се, така да се освободя от удобствата на познатото и по-осветено да се приближавам до простата истина и до истинското „Аз“?!
Димитър Николаев

+++

  За автора

Димитър Николаев е роден през 1950 в София. През 1969 завършва средното си образование в Техникум за керамика и стъкло, София. Работи като точа на грънчарското колело в ТПК „Успех - Финкер“, София и АПК „Средец“, Курило в периода 1971 – 1976. Завършва специалност „Керамика“ при проф. Венко Колев, Национална академия за изкуства, София през 1976 – 1981.

+++
Програмата на галерия „Интро“ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria – по програма “Едногодишен Грант“.

+++

Адрес

Галерия INTRO
ул. „Цар Самуил“ 28, София
Точната локация може да видите

тук