- | София прес
Галерия (3)

Живопис

Димитър Георгиев Георгиев – Шипката е  роден на 13 февруари 1960 г. в гр. Ямбол. През 1979 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. Работи като художник в завод „Димитър Димов” в Ямбол и в „Бургаски медни мини”, община Созопол. Първата му самостоятелна изложба е в Ямбол през 1983 г. Редовно участва в общи изложби на дружеството на ямболските художници в цялата страна. От 2000г. живее и твори в с. Кормянско, община Севлиево. Участва в общи художествени изложби на групата на севлиевските художници. През 2009 г. участва в изложба „Завръщането на динозаврите” в галерия „Дебют”, София, заедно с бившите си съученици от випуск 1979 г. на Художествената гимназия. През 2010 г. участва в изложбата „Среща на приятели” в ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево, заедно с приятели от ученическите години: Румен Статков, Иван Додов, Миглена Александрова, Аделина Алексиева, Панайот Кондов и Димитър Хаджиангелов.

Още негови самостоятелни изложби и участия:

2011 – самостоятелна изложба в ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево;

2011 – участие в обща изложба на севлиевските художници в Димитровград и Правец;

2012 – самостоятелна изложба в галерия „Лик” – София;

2012 - самостоятелна изложба в галерия „Тангра” – Банкя;

2012 – участие в ОХИ „Есенен салон” в ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево;

2013 – самостоятелни изложби в Ловеч, Велико Търново и Габрово;

Негови творби са притежание на  ГХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево; община Ямбол; частни колекции в България Великобритания, Гърция, САЩ и др. Член е на СБХ. Носител е на награда за живопис – Плевен 2014 г.

Експозицията в галерия-книжарница „София Прес” включва творби, правени през последните години. Авторът представя пейзажи и композиции, вдъхновени от конкретни места и подчинени на пленерния му метод на работа.