- | СБХ, Шипка 6

Изложба на Унгарски културен институт и дружество „Български културен форум“

Българската общност в Унгария разполага не само с богато минало и редица институции, но и притежава сериозен интелектуален потенциал, който представлява културните ценности на българската националност. Важен принос за това имат Групата на българските художници живеещи и работещи в Унгария и техните многобройни самостоятелни и общи изложби в Унгария и чужбина. Групата е образувана през 1999 г., като част от дружество Български културен форум и понастоящем е в тясна връзка с дружеството, което подпомага работата на творците посредством реализация на изложбите им, издаване на художествени албуми и други издания. Художниците са и членове на дружеството.

Тези професионални съвременни художници и приложници творят в различни художествени стилове, но ги обединява техният български произход и художественото им образование, което са получили в Унгария или в България. Съдбата и битието им са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете национални култури. Българските художници и приложници от Унгария допринасят с творческата си работа за обогатяването на двете национални култури, като с това дават своя дял за пъстротата и богатството и на общата европейска култура.

Групата на българските художници и приложници от Унгария към момента се представлява от шестнадесет творци, това са:

МИРОЛЮБА ГЕНДОВА живопис, АНТОНИ ДОНЧЕВ скулптура, БОРЯНА КОНЦ-МАЕВСКА текстил, МИЛЕНА ВЛАДИМИРОВА текстил, КАРОЙ САРЕНЧЕВ живопис, ЖЕНЯ БОЗУКОВА живопис, ОГНЯН КОЖУХАРОВ скулптура, КЛАУДИЯ ОРОС сценография и костюми, НЕНКО БАЛКАНСКИ живопис, ЕСТЕР КНЕЙС текстил, ПЕТЪР ЛУКАЧ архитектура и графика, ЖУЖАНА ЕСТЕР КОЖУХАРОВ анимация, РОСЕН РУСЕВ графика, МАРИЯ ТУРИ ЧЬОРГЕИ живопис, АНГЕЛ РАДУКОВ живопис.