- | Извън СБХ
Галерия (4)

две изложби в Художествена галерия – Казанлък

откриване: 18 май, събота, 17:00 часа
Европейска нощ на музеите

Художествена галерия – Казанлък представs живописни творби на Дарина Янева в две отделни експозиции: „Споделено тайнство“ в Централна сграда и „Надникване през нежността“ в къща музей „Дечко Узунов“. Тя е родом от Казанлък и е от художниците, дълбоко свързани с родния град. Изложбите ѝ са интимен жест към публиките в Казанлък, защото с избора на място приобщава зрителите към юбилейния си празник.

Дарина Янева прекарва детството си между града и село Асен, където е ателието на нейния дядо грънчар. От селото са обозрими панорамите към южните склонове на Стара планина, които като че ли подтикват към съзерцание, размишление, както и към съизмерване на съзнанието с монументалността на планината. Носейки тези изначални впечатления, посещава Китай през 2019. И ако тази визита отделя хронологично (в много условен план) двете ѝ изложби, то източното влияние може би се усеща повече в картините, подредени в Централната сграда.

В „Надникване през нежността“ се натъкваме на камерна изложба с по-малки формати, които предават интимен характер на експозицията. Те носят в себе си

хармонията на момента,

която е привнесена и от пастелната техника. Художничката е уловила онези незабележими моменти, в които природните стихии са притихнали. Това са пределни кадри, в които светът показва своето многообразие, част от хармоничната вселена.

Дарина Янева / Ела с мен до хоризонта

В „Споделено тайнство“ иде реч за технологията на изпълнението и дисциплината, за личната отговорност към сътворението на живописването. Забележителна е способността на Янева да „запечатва“ усещането за момента върху малки рисунки на хартия, които с педантичност прехвърля на големия къс хартия. Форматите са големи, достигайки монументалност (въпреки съпротивлението на избраната техника). Изображенията в картината въздействат със силата на обекти може би под влиянието на мащабите на видяното в Китай.

Това, което отличава Дарина Янева от колегията е

способността ѝ да улови и придаде форма на усещанията ни.

„Най-същественото е невидимо за очите“, казва Екзюпери, „Светлината идва от Изток“, отговаря художничката в духа на дзен философията. Авторката успява да превърне живописването в практика за проникване до същината на заобикалящото ни, по този начин преобразява света около себе си.

Пресинфо Художествена галерия – Казанлък

+++

За автора

Дарина Янева е родена в Казанлък. Завършила е Национална художествена академия в класа на проф. Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници, секция „Живопис“. Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Словакия, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Кореа, Полша, Хърватия, Турция и България. През 2002 беше представена в Интернационален форум ИНАРТ, Пловдив. Тя е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал „Художници, Балчик, Любов“. Тя е основател и ръководител на Академия за детско творчество „Дая“. Част от дейността на академията са проектите „Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир“ под патронажа на кмета на Маниса, Турция, „Какво говорят рибите“ – един от съвместните ѝ проекти с Община Балчик; „Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще“, заедно с Посолството на България в Анкара, като включва ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; „Да прегърнем Земята“ – част от програмата на Столична община „София 130 години столица на България“ – картички, нарисувани от децата на столицата, са изпратени до кметовете на всички столици по света.
На 24 май 2010 Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка „Златна книга“ за принос в развитието и представянето на българската култура. През 2002 е номинирана сред десетте най-добри майстори пастелисти, представени в световното списание Pastel Artist International. 
Живее и работи в София.Обича да е сред природата, да пътува и да пуши наргиле.