- | СБХ, Шипка 6
Галерия (6)

Годишна изложба на секция „Монументални изкуства“

Първата изложба, изцяло посветена на историята и съвременните тенденции в българската стъклопис, се завръща в София в края на годината.

Организирана през месец септември 2014 година от фондация „Българско арт стъкло“, по идея на художника Юрий Василев, експозицията е представена до сега в пет български града – София, Варна, Велико Търново, Стара Загора и Сливен.

Пропътувала немалко километри в рамките на цялата 2015 година, изложбата „Български витраж“ се завръща в столицата обогатена с нови творби от вече представените художници, но също така и с нови имена в авторския списък.

Изложбата запазва своя исторически и образователен характер с фотосите, представящи стъклописите на големите художници Харалампи Тачев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на големи държавни институции, като три министерства – на финансите, на правосъдието и на отбраната, БНБ, Съдебната палата, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Варненската катедрала и други.

Защо изложба „Български витраж“ отново се завръща в София и защо именно на „Шипка“ 6? Отговорът на този въпрос е логичен – защото почти всички участници в нея са членове на секция „Монументални изкуства“ при СБХ! Така по покана на ръководството на секцията, изложбата ще формира основната част от годишната секционна изложба, обогатена и допълнена с нови автори и творби.

Съвременните автори ще представят от една до три свои работи в материал, класически витражен панел с метални техники на присъединяване на детайлите, с или без рисуване върху стъклото, по преценка на художниците и личните им предпочитания и стил.

Числото на авторския списък е значително  – наброява около тридесет имена, занимаващи се професионално с витраж, а немалка част и с други монументални техники, като мозайка и стенопис - Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Венко Трифонов, Владимир Леков, Ева Димитрова, Емилия Димитрова, Иван Ламбров, Иванина Тодорова, доц. Илия Янков, Йорданка Илиева, Кирил Навущанов, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева, Станимир Божилов, Цветан Стоянов и Юрий Василев.

Особена гордост за организаторите от Съюза на българските художници и фондация „Българско арт стъкло“ са петимата дебютиращи артисти, които направиха свята първа изява пред публика именно с този проект: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов и Невена Лефтерова, възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства при Великотърновския университет, както и Никола Грозданов от Националната художествена академия, София. Имената на тези млади автори зареждат екипа ни с надеждата, че освен своята история и настояще, в лицето на тези млади и талантливи хора, българският витраж има и своето бъдеще!

Надяваме се, че с това разширено и обогатено представяне на работите на най-добрите творци в българската стъклопис, ще бъде постигната, поне отчасти и  една от целите, която организаторите на този проект си поставиха в началото – да противопоставят  въображението и таланта на професионализма срещу агресията на самодейната посредственост, която възпитава ниски естетически критерии, насищайки пространството с плагиатстван кич!

Изложбата отново ще бъде придружена и от детската занималня, пропътувала заедно с творбите целия маршрут и създала интересни мигове на близо хиляда български деца, по обобщена информация от галериите, които бяха домакини на събитието в изброените градове. На разположение на малчуганите отново ще бъдат игрите, създадени по произведенията от изложбата – кубчета, пъзели, репродукции за оцветяване, тестове за по-големите и други забавни, но същевременно образователни игри.

Снимки от  моментите на откриване на изложбата в различните градове ще илюстрират образно маршрута на експозицията и ще допълнят историята на проекта.

Това финално представяне на творбите ще даде възможност и за тяхната продажба, ако авторите пожелаят да се разделят с тях.

Като организатори на изложбата ФБАС за последен път спазват поетия ангажимент към община Котел и анонсират банковата сметка за набиране на средства за реставрацията на стъклописите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците, които са в окаяно състояние и се нуждаят от неотложни и спешни действия:

ОБЩИНСКА БАНКА АД

ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР - КОТЕЛ

BIC: SOMBBGSF

IBAN:  BG71SOMB91308415510044

КОД ЗА ВИДА ПЛАЩАНЕ: 445100 

Община Котел моли  дарителите да заявяват волята си техните средства да отиват за реставрацията на витражите на Никола Буков в Пантеона на възрожденците, а господин Пламен Мерджанов, директор на Исторически музей в града, ще се ангажира да изготви свидетелства и договори за дарения.

 

ФБАС и СБХ благодарят на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес” ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.