- | София прес
Галерия (6)

Зафер Галибов представя изложба и книга за фамилия фотографи Хитрови

Галерия-книжарница „София-прес“ представя книгатата на Зафер Галибов „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“, както и съпътстващата я изложба от фотографии на фамилията

Книгата е плод на задълбочено и детайлно проучване,

осветяващо важни и недотам известни образи и факти,

запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници.

Зафер Галибов проследява развитието на семейството и фотографския му бизнес, който развиват от Освобождението през годините на промени, сътресения, възход чак до пренасянето му на нов континент, до 20-те години на XXI век. Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти“, портрети на техни близки и клиенти, са любопитно доказателство за времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка. 

  • Борис Маждраков / портрет на Грета Нисен
  • Борис Маждраков / портрет на актьор


Акцентът в изложбата е върху творчеството на Борис Маждраков и неговата работа за студио „Парамаунт“.
Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската, и световната история.

Олимпия Даниел

+++


За автора

Зафер Галибов е български фотограф-художник. Притежава докторска степен по rзкуствознание и изобразителни изкуства от Института за изследване на изкуствата при БАН. А също културология – магистър в СУ „Кл. Охридски”(2007) и електроинженерство – магистър в ТУ (1975). Работил е в Института по математика и информатика на БАН, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в Малък градски театър зад канала и др. Сътрудничи на редица вестници и списания. Преподава фотография във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. През 2017 получава наградата „Златно перо” от СБЖ за фотожурналистика. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, повече от 20 от които в чужбина – Париж, Виена, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Варшава, Солун, Копенхаген, Ерусалим, Краков, Залцбург, Вилнюс, Триест, Букурещ, Чикаго, Доха и др. Публикува фотоалбум „Движение” през 2001, а през 2017 издава книгата „Светлописите“ – нов прочит на историята на старата българска фотография.