- | СБХ, Шипка 6
Галерия (8)

75-годишнина и 50 години творческа дейност

Богомил Благоев е роден през 1943 г. в с. Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – СОУ” Климент Охридски”. Негови ученици са сред водещите художници в Перник.

Картините в изложбата по повод неговата 75-годишнина са рисувани в последните пет години, в които художникът се е посветил изцяло на рисуването. „То е като всяка друга работа – сядаш и така часове наред. Колкото повече работиш, толкова повече са идеите… Моето изразно кредо са точките.“ Техниката му е близка до поантилизма, но е обогатена с цветни петна, които задават основния цвят. Този цвят повлиява оптическото смесване на цветовете на точките, нанесени върху него.

В изложбата са показани 60 картини, пейзажи и композиции, повечето в размер 100 х 90 см.

...

Богомил Благоев е член на Съюза на българските художници, секция „Живопис“. Член е на дружеството на кюстендилските художници и на групата на художниците в Перник. Живописта, която прави, е маслена, акварел и пастел. 

Участва в международните биеналета на живописта в Палма де Майорка и в Истанбул.

Участва и в няколко международни пленера – Кюстендил 2003 г., Рударци (Пернишка област) 2009 и 2012 г., пленера „Германея” в Сапарева баня.

Участва в следните ОХИ:

„Илинденско въстание” – Благоевград

ОХИ – Габрово

„Димитровска земя” – Перник

„Кюстендилска пролет” – Кюстендил

„Есенен салон” – София

Биенале Плевен „Малък формат” – 2004

ОХИ „Пейзаж” – София, 2004

ОХИ „Портрет” – София, 2005

ОХИ „Естетично” – София, 2009

ОХИ „Реалност и фантазия” – 2009

Биенале Плевен ”Малък формат” – 2006, 2007, 2008

Национални изложби на учителите художници Велико Търново - от 5-а до 11-а, съответно през 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 и 2012 г..

На Националната изложба на преподавателите по изобразително изкуство през май 2005 г. получава почетна грамота за цялостно творчество.

Участва в градски и регионални изложби “Струма” от 1974 до 2018 г.

Има 10 самостоятелни изложби. Първата е през 1989 г. През октомври 2003 г. представя ретроспективна изложба в София, Перник и Кюстендил.

2008 е юбилейна година за Богомил Благоев и той организира две самостоятелни изложби – в Радомир и Перник, награден е с почетен плакет на гр. Радомир.

През 2013 г. организира изложби по случай 70-годишнината си в родното си село Копаница, в Радомир, в Общински културен институт „Надежда” – София, и в галерията на СБХ „Шипка“ 6. Награден е с почетен плакет на гр. Радомир, с почетен плакет на гр. Перник и с плакет на община Перник.

Награждаван с плакети на Община Перник и Радомир и с почетен знак за принос и постижения в развитието на изобразителното изкуство от Областен управител на гр. Перник.

Негови картини са притежавани в частни колекции и галерии в страната и в чужбина – Палма де Майорка, Истанбул, Велико Търново, Кюстендил, Златарица, Перник, Видин, Радомир, Министерство на просветата, Министерство на икономиката и др.  

От 2000 г. започва да работи по създаването на декори за филмови продукции. Те са следните:

Картини за филма “Октопод” II – реж. Йоси Вейн,  2000 г.;

Художник изпълнител във филма “Вярваме в Бог” – с участието на Вал Килмър, Крисчън Слейтър, Дарил Хана, 2001 г.;

Картини за филма “Плъхове”, дизайнер Гордън Уайлдинг –2001 г.;

Художник изпълнител във филма “Лавина” – реж. Марк Рупър, дизайнер Гордън Уайлдинг, 2003 г.

Художник изпълнител във филма “Контрол” с участието на Уилям Дефо, Рей Лиота, Мишел Родригес 2003 г.;

Всичи  изброени дотук филми са на филмова компания “Ню имидж”.  

През 2003 г. участва като художник изпълнител във филма “Спартак” на филмова компания “Ориндж Вайолин” с участието на Горан Вишнич.

2004 г. взема участие като художник в италиански и американски филмови продукции, снимани в България като “Сако и Ванцети”, “Потопени”, “Механикът”.     

В началото на 2005 г. работи като художник изпълнител във филмите: “Неуспоримият II”, “Черната Далия”  на филмова компания “Ню Имидж”.

През 2006 – 2007 г. е художник изпълнител в продукции на “Ню имидж”, в които се снимат известни актьори като Морган Фрийман, Антонио Бандерас, Джон Кюсак, Жан Клод Ван Дам и много други, като през цялото време не спира да подготвя самостоятелни изложби.