- | София прес
Галерия (18)

Стъкло

откриване: 22 април, понеделник, 18:00 часа

На 22 април в столичната галерия  „София Прес“ се открива изложбата „Кислород“ на Боби Коруджиков. Експозицията включва 15 пластики от стъкло. Създадени са през последните пет години, повечето от тях ще покаже за първи път пред публика, те са от 2023 – 2024 година, а други са направени непосредствено преди откриването на изложбата. 

Отдал вече 45 години на стъклото, Боби Коруджиков ще ни потопи в света на този крехък материал и ще станем свидетели на разнообразие в технологично отношение – художествено лято стъкло, фюзинг, слъмпинг, експерименти с многопластово стъкло, интегриране на цвят и мехури, различни методи за декориране и оформяне – шлифоване, полиране, матиране, пясъкоструй. Авторът създава изящни форми, в които водещо е изчистеността на линията, обема и стремежът към чистотата на стъклото, бистротата, прозрачността. Целият процес от проектирането до изпълнението на една творба се случва в ателието му с лично проектирани от него за целите машини.

Изложбата ще открие Наташа Ноева


+++

За автора

Борислав (Боби) Коруджиков е роден през 1962 в София. Завършва Техникума по керамика и стъкло в София през 1981. От 1981 работи в Експерименталната база към Института по „Фина керамика и стъкло“. Завършва Художествената академия през 1989 специалност „Силикатни форми“. Създава собствени ателиета за стъкло през 90-те години. От 2005 е преподавател в Националната художествена академия, София, специалност „Порцелан и стъкло“. Участвал е в много национални и международни изложби и има над десет самостоятелни изложби. Творбите му се намират в частни колекционери в страната и чужбина. Живее и твори в София. От 1994 е член на СБХ.

+++

фотограф: Елена Спасова