- | СБХ, Шипка 6

Изложба на Боян Боянов – скулптура и рисунка

„Нарекох изложбата си „Близо до мен“, защото поначало рисувам нещата, които най-силно са ме впечатлили и завладели сетивата ми. Обичам да рисувам, когато снегът преобразява света по един неописуем начин. Харесва ми дори когато четката ми замръзва в чашата с вода, а студът рисува заедно с мен. Или пък лятно време – ослепителния контраст между черното и бялото. Интересно за мен не е илюстрирането на видяното, а дали ще успея да предам вълнението си, провокирано от досега ми с природата.“

Боян Боянов завършва Националната художествена академия през 2002 г. в класа по скулптура на проф. Крум Дамянов. От 2007 е член на СБХ. Същата година открива първата си самостоятелна изложба, скулптура и рисунка, в галерия „Средец“, Министерство на културата. Тя идва след престоя му в Света гора и е посветена на светата обител.

Боян Боянов изработва скулптори за външна среда, паметници, релефи, църковна украса. Участва в изработването на иконостаса на Гигинския манастир, негова работа е фиалата с лъвски глави в двора на манастира. През 2013 г. представя самостоятелната си изложба „Между небето и земята“ в галерията на СБХ на „Шипка“ 6.