- | СБХ, Шипка 6
Галерия (3)

Съюзът на българските художници организира благотворителна изложба за набиране на средства за Клиниката по неонатология в “Майчин дом” по идея и с участието на художничката Роза Енгибарова.

Експозицията ще бъде открита на 22  март 2017 г. (сряда), в 18 часа, на третия етаж в галерията на СБХ, ул. „Шипка” 6, и ще продължи до 25 март (събота) включително.

В изложбата участват художници, които безвъзмездно предоставят свои творби с цел купуване на пулсоксиметри за Клиниката по неонатология. Пулсиксометърът е уред за измерване на сърдечния пулс и нивото на кислород в кръвта, за да се избегнат нежелани реакции в организма вследствие предозиране с кислород при преждевременно родените деца.

Цените на изложените картини ще бъдат минимални, за да може изложбата да изпълни своята цел.

 

За Клиниката по неонатология в “Майчин дом”

Клиниката по неонатология в “Майчин дом” е най-голямата за новородени в
страната. Тя е разположена на три етажа. На 7-ми и 12-ти се намира физиологично отделение с 65 легла, а на осмия етаж е интензивното отделение с 35 легла.
Клиниката разполага с най-съвременна апаратура, използвана в неонатологията: апарати за вентилация с режими за осцилаторна вентилация, съвременни кувьози с възможности за отлично наблюдение и надеждно контролиране на подавания кислород, монитори и пулсоксиметри за контролиране на жизненоважните функции на бебето, фотолампи за интензивна фототерапия при лечение на тежка жълтеница, инфузионни помпи за вливания на хранителни субстанции при деца, които не се хранят, най-съвременен ехографски апарат, подвижен рентгенов апарат и др.

Основни дейности на Клиниката по неонатология са: първична реанимация при рискови новородени в родилна зала; осигуряване на отлични медицински грижи на здравите новородени; провеждането на интензивна терапия и интензивни грижи при рисковите новородени, родени с ниско и екстремно ниско тегло (под 2000 г) с рутинно приложение на сърфактант; грижи и лечение на деца на майки със заболявания, свързани с бременността, и хронични заболявания, съществуващи преди бременността (кръвногрупова несъвместимост, диабет, бъбречни заболявания и др.); обменни кръвопреливания, интензивна фототерапия; прилагането на съвременни методи, нови схеми за лечение и нова техника, съобразена с изискванията при рисковите новородени; осигуряване на непрекъснат диагностично-лечебен процес; очен скрининг при недоносените за ранно откриване и лечение на ретинопатията на недоносените; късно проследяване на рисковите новородени до едногодишна възраст; неврологични прегледи, консултации за хранене, ваксини, трансфонтаниални ехографии и др.; профилактика на респиратор-синцитиалната вирусна инфекция с приложение на Synadis при недоносени с много ниско тегло при раждането; трансфонтаниална ехография.

В клиниката по неонатология работят високо квалифицирани кадри – висш и среден персонал, владеещ техниката на първичната реанимация и всички
възможни манипулации, използвани в неонатологията.
Към Клиниката по неонатология има разкрит кабинет за обучение на майки за кърмене по програма на СЗО и УНИЦЕФ.
Началник клиниката е проф. д-р Боряна Слънчева, дм