- | София прес
Галерия (3)

Графика, акварел, колажи

откриване: 14 май, вторник, 18:30 часа

За втори път талантливата художничка и преподавателка Биляна Савова има възможност да представи в общественото пространство своите нови абстрактни композиции. В галерия-книжарница „София прес“ са представени двадесет нейни картини, създадени в периода 2023 – 2024.

Доскоро позната на публиката предимно като илюстратор, акварелист и дизайнер на бижута Биляна Савова представя своя нов имидж на абстрактен график и акварелист.

Настоящата изложба свидетелства за значителна промяна в развитието на авторката – малкият формат на нейните доскорошни илюстрации отстъпва място на по-големия формат – творбите достигат до 100/70 см. По отношение на сюжетните предпочитания прави впечатление, че приказното в по-ранните творби постепенно отстъпва място на всекидневното, вдъхновено от житейския и природен кръговрат, обогатено с мистично съдържание и послание.
Новата насока и търсения през последните две години свидетелстват за изключителното отношение на авторката към експеримента със смесени графични техники (суха игла и линогравюра) и акварел и колажи върху ръчно изработена хартия.

Монохромните трансформации и своеобразни метаморфози в изкуството на Биляна Савова изискват непосредствен контакт с нейните творби. За тяхното пълноценно възприятие изложбата „Метаморфози“ си струва да бъде посетена, преживяна и осмислена.


+++


За автора

Биляна Савова е преподавател по илюстрация в Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография в София. Родена е през 1977. Тя е възпитаничка на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници. Зад гърба си има четири самостоятелни изложби, участия в общи изложби. Биляна има издадени няколко детски книги с авторски илюстрации и е известен дизайнер на бижута.

д-р Маргарита Кузова, куратор на изложбата