Кураторски проект на Петер Цанев в рамките на "Идея за дом"

Участници: Константин Денев, Красимир Добрев, Николай Петков, Радостин Седефчев и Атанас Тотляков

 

Какво е информация е въпрос, който понякога изначално отхвърля идеята за това какво е изкуство. Става въпрос за две различни форми на присъствие в света. В този смисъл не всяко документиране на изкуство представлява документираща практика, която може да бъде отнесена към философията на документирането.

Психологията е свикнала да описва модерните и постмодерните руини като „пространства на травмата”, но днес се натъкваме на руини, които нямат спомени за болка. Това са новите неиндивидуализирани пространства между човека и неговата среда. Това са свръхпразни пространства. Те не са в нашето тяло или въображение, те са в неутрални капсули от непреживяна информация. Те са нашите неизследвани човешки потенциали, които сега са архив на всички възможни последици.

В проекта БИБЛИОТЕКАТА са поканени шест изявени български художници, които участват едновременно като архивиращи персонажи и като архив. Авторите Константин Денев, Красимир Добрев, Николай Петков, Радостин Седефчев, Атанас Тотляков и Емануела Трифонова присъстват едновременно в две пространства - две галерии, превърнати в библотеки – където предлагат своите експерименти, свързани с художествените асиметрии на документирането.

Галерия-книжарница „София прес” – ул. „Славянска” 29,  и галерия „Дебют” – бул. „В. Левски” 62, откриване: 19 ноември, 18-20 ч.