- | София прес
Галерия (8)

Хроматизъм и атоналност

откриване: 25 октомври (вторник) 2022, 18:00 часа
Галерия-книжарница София прес

+++


Генчо Накев за изложбата си:

Тази изложба се роди в момент от моя живот, който романтично очаквах да ме поведе към неизследвани творчески хоризонти. Но вече няколко поредни години Животът моделира ежедневието и бъдещето ни по начин, на който сякаш можеш да се противопоставиш единствено хвърляйки котва на пристан, където си бил, търсейки спокойствие в подреденото познато, в красотата, естетиката и жизнерадостта.

Генчо Накев  / ГергьовденТази колекция от образи и преживявания се роди в хармония от антагонизми – ярък хроматизъм и укротена атоналност. Търсех общение с природата, събуждах образи и преживявания, подреждах силуети, пътувах във времето. Фрагментирани пространства, обединени в единни композиционни образи, ще поведат зрителя по следите на моите творчески търсения през последните две-три години. Ще разкрият живописни транспозиции на образи и пейзажи отвъд непосредствените външни влияния и времеви измерения, с мекота и светлина, дълбочина и мощ, прецизност и пропорции, контрасти, посоки и кръстопътища.

  • Генчо Накев / Брегове 1
  • Генчо Накев / Брегове 2

Има всичко необходимо да харесаш или не харесаш тази игра на идеи. Но въображението ще сътвори свой интимен разказ от колорит, звучност, ритмичност, лиричност, емоция, екзотика, топлина, които предлагам.
Благодаря за съучастието!


+++

За автора:

Генчо Накев е роден през 1962. Работи предимно в областта на абстрактната живопис. През 1981 завършва ССХУ „Акад. Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. През 1987 завършва специалност „живопис“ към факултет „Изящни изкуства“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1988 редовно участва в национални, регионални и общи изложби. До днес е реализирал над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. Участвал е в колективни изложби в Германия, Белгия, Австрия, Франция. От 1995 преподава рисуване в катедра „Рисуване и моделиране“ към Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Доцент от 2011. Живее и работи в София.
Член на СБХ от 1992.