- | Извън СБХ

Изложба на секция "Дърворезба" в галерия "Червената точка"

Годишната изложба на секция „Дърворезба“ към СБХ  този път влиза в бутиковата столична галерия Червената точка. В нея секцията включва 14 скулптури и пластики, изпълнени в дърво. Работите, които ще бъдат представени, са създадени специално за изложбата  и са решени в практичния кавалетен размер. Темата на изложбата е в унисон с наближаващите приказни празници и се нарича „Разказите на Еднорога“. Форматът й е разширен, включвайки в списъка на авторите и творци със сходни пластични търсения.

След двугодишно отсъствие от събитийния календар на столицата, тази година секцията избира да представи 14 автора от различни поколения, най-възрастният от които е Ангел Стефанов. Негови пана са част от интериора на НДК редом с творбите на Кънчо Цанев и Антон Дончев.

Освен по възраст, авторите в изложбата се различават видимо и с различното си отношение към дървото като скулптурен материал. Разнообразието в интерпретациите на темата и в пластичните им решения носят една много по-разширена представа за възможностите на дървото като изходна точка за авторско представяне. Скулптираните разкази, които изложбата включва, са на Ангел Стефанов, Боян Александров, Даниел Мирчев, Йордан Йорданов, Камен Симов, Мариана Манева, Мартин Георгиев, Митьо Митев, Николай Златанов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Тихомир Величков и Чавдар Антов.

„Еднорогът, символ на светлината, доброто и вярата, живее в нас въпреки забързаното ни и прашно ежедневие и кога, ако не сега, в дните преди Коледа, е времето да го изведем наяве. Разказите на колегите, вдъхновени от неговия образ, разкриват многообразието на досега с доброто в реалния ни живот“, така представя изложбата Камен Симов, творчески секретар на секция „Дърворезба“ към СБХ.

Изложбата , посветена на доброто и светлината, ще остане в галерия Червената точка по време на всички предстоящи празници – от 26 ноември до 6 януари следващата година, а посетителите  на галерията ще срещнат неочаквани творчески възможности за обновяване на интериора им, съобразени с обичайния за българския бит неголям размер.