Галерия (11)

Посветена на 120-та годишнина от раждането на Цар Борис III – царят обединител

Официално откриване – 24 януари, 18.00 часа

В Третото Българско царство няма благороднически титли, но има всички атрибути на една монархия: просветени монарси, прекрасни дворци, дворцово общество, дворцов живот. Зад двореца и дворцовото общество стоят имена и съдби на конкретни хора. Всички те са високо ерудирани, получили образовани етоси в Европа и отговарят напълно на висотата на своето обществено и длъжностно положение.

Темата за владетелите и дворците на Третото Българско царство е една от най-обсъжданите, но и една от най-непознатите теми на българската съвременност. Посредством тази художествена изложба правим опит да осветлим част от историята на монарсите, на техните фамилии, на царските дворци, да покажем символите на българската държавност в пълния им блясък.

Това е 37-то представяне на „България в блясък” с нова тема. Досегашните теми на изложбата, организирана от Движението за национално възраждане „Оборище”, бяха „История на християнството по българските земи” и „Българският принос към световното наследство”.  Експозицията разкрива част от историята на България, все още непозната за много хора.

Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков – доктор по социология, пътешественик, фотограф.

За 36 месеца фотосите предизвикаха голям интерес и гостуваха с успех на 36 места в Европа, Азия и България. Бяха в Европейския парламент в Брюксел, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в Берлин, Хоф и Елванген в Германия, в Народното събрание и в галерия „Средец” на Министерството на културата в София, в Браила, Босилеград, Одрин, Ереван, Силистра, Русе, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Трявна, Самоков, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Плевен, Видин. През лятото на 2010 г., с благословията на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим, бяха изложени на Моста на влюбените над булевард „България” в София. С Божията помощ, за Свето Рождество Христово открихме изложбата в галерията на град Враца и в читалище „Алеко Константинов” в София, после в Търговище, Разград, Шумен, Варна, Троян, Карлово, Копривщица. Към изложбата има покана да продължи в галерията на Софийската филхармония, в Благоевград, Банско, Велико Търново, Чикаго.